Bericht openen
Moink ball variant ROINK BALL

Een MOINK Ball variant: de ROINK Balls

Moink ball variant ROINK BALLEen NOSKOS Moink ball variant

Iedereen die een beetje fanatiek aan het BBQ'en slaat, kent ze wel: de MOINK Balls. Dat heerlijke hapje. Die kleine snack. Dat gekke balletje bij je biertje! Maar deze MOINK ball variant is toch net even anders! Het originele recept is vooral hartig opgezet en is goed op smaak, maar niet pittig. Doordat we wat kleine aanpassingen aan het recept hebben gemaakt, hebben wij een pittige MOINK ball variant in het leven geroepen. En als verrassing zit er zelfs een klein zoetje in! Deze MOINK Balls vallen binnen onze vriendengroep erg in de smaak! Zo erg zelfs, dat ik ze laatst al bij meerdere vrienden zelf voorgeschoteld kreeg!

Heel ingewikkeld is de aanpassing voor deze variant niet. Je moet er maar op komen! Dankzij de Pitmaster Collection van Saus.Guru werd het nog een stukje eenvoudiger gemaakt omdat dit toch wel een essentieel onderdeel van de aanpassing is.

Voorbereidingstijd:

30 -60 minuten

Bereidingstijd:

1 - 1.5 uur

Totaletijd:

1.5 tot 2.5 uur

Ingrediënten:

Voor de balletjes gebruiken we:

Extra benodigdheden

Kosten & verkrijgbaarheid

De kosten voor Moink Balls zijn niet super hoog. Portie gehakt a €4,-, ontbijtspek a €2.50 en wat kaas en kruiden a €5,- maximaal vormen samen de grootste kosten post. Een mooi portie Moinballs verwachten we dan ook voor al met al €10,- a €12,- te kunnen maken.

Bereiding van de MOINK BALL variant

 1. Meng als eerste alle ingrediënten van de balletjes goed door elkaar. Draai er daarna kleine balletjes ter grote van een golfbal van. Voor de perfectionisten onder ons: volgens NOSKOS 33 gram afwegen.
 2. Neem de gehaktballetjes rol deze door de Saus.Guru's Raspberry Rub en wikkel vervolgens een plakje ontbijtspek om de gehaktballetjes. Vervolgens zet je deze plak ontbijtspek vast met een sate- of cocktailprikker.
 3. Zet tot slot de ROINK Balls een half uur in de koelkast om een beetje stevig te laten worden.
 4. Maak je barbecue gereed voor indirect barbecueën op 100-120°C. Als je niet weet hoe dat moet dan lees dan eens Grillmethoden of Indirect Grillen.
 5. Voeg het rookhout toe en leg vervolgens de MOINK balls weg van het vuur op het rooster. Doe in één van de ballen een kerntemperatuurmeter zodat je de kerntemperatuur in de gaten kunt houden. Als je geen thermometer hebt hou dan ongeveer 1 uur aan.
 6. Als de MOINK balls een kerntemperatuur van 60°C hebben bereikt (na ongeveer 1 uur) bestrijk je ze met de Saus.Guru's Raspberry & Chipotle saus of andere Chipotle saus. Omdat de Chipotle saus in combinatie met de dryrub deze moinkball variant hun pittige smaak geven is het essentieel dat je geen normale BBQ saus gebruikt.
 7. Nadat er nog eens 30 minuten gewacht is, zullen de MOINK Ball een kerntemperatuur van 70°C hebben en mogen ze eindelijke van de BBQ
Bericht openen
Goulash uit de Dutch Oven

Hongaarse Goulash uit de Dutch Oven

Een traditionele Hongaarse goulash

Goulash uit de Dutch OvenEen klassiek gerecht uit de dutch oven is toch wel goulash. Daarom vonden wij, dat met de winter in aantoch het toch echt tijd word voor een mooi recept van dit gerecht. Wij hebben gekozen om een traditionele versie van dit gerecht voor jullie te bereiden: Hongaarse goulash uit de dutch oven.

De hongaarse goulash uit de dutch oven word getekend door de hoeveelheid groente en kruiden die verwerkt worden in dit recept. Het recept dat wij hebben gemaakt is genoeg voor ongeveer 4 a 5 personen maar laat zich makkelijk verruimen voor meer personen. Hiervoor heb je dan wel een grotere dutch oven nodig.

Voorbereidingstijd:

30 -60 minuten

Bereidingstijd:

5 uur

Totaletijd:

5 tot 6 uur

Ingrediënten:

Vlees, groenten & overige

 • 1000gr Runderlappen, riblappen of sukade
 • 1 Rode paprika, gele paprika en oranje paprika in reepjes gesneden
 • 4 stuks Tenen knoflook fijn gehakt of met pers
 • 1 Ui of sjalot in halve ringen gesneden
 • 1 Rode Ui in halve ringen gesneden
 • 150 ml Crème fraiche
 • 1 stuk Blikje tomatenpuree
 • 1 el Worcester
 • 250 ml Runderbouillon
 • 3 el Bloem
 • Rode wijn, genoeg om af te blussen.

Kruidenbundel van verse kruiden

 • 2 Laurierbladen
 • 1 takje Tijm
 • 1 takje Peterselie

Gedroogde kruiden

Kosten & verkrijgbaarheid

Een goulash is niet een gerecht waar je direct een hoop geld aan kwijt bent. Het vlees is een van de duurste ingredienten, maar als je een beetje goed zoekt kun je een mooi stukje stoofvlees voor niet al te veel geld best bij een goede slager of bij de supermarkt vinden. Voor ongeveer €10 a €15 per kilo kun je een prima riblappen of sukadelappen vinden. Als het in de aanbieding is zelfs nog wel iets goedkoper. De meeste kruiden hebben veel mensen al wel in huis, zeker als je vaker bezig bent met de BBQ zullen de kruiden zeker in je rekje staan!

De groenten zijn daarnaast ook eenvoudig te krijgen bij de supermarkt of lokale groenteboer. Niets bijzonders zou ik zo op het eerste ook zeggen. Al met al verwachten wij dat je voor ongeveer €25,- dit gerecht moet kunnen maken, er vanuit gaande dat je verschillende kruiden al hebt liggen.

Voorbereiding

 1. Maak de BBQ klaar voor direct grillen op 180°C, als het vlees kort gegrild is bouwen we om naar indirecte hitten bij ongeveer 120°C

 2. Snij alle groenten voor, zodat je mooi bij je Dutch Oven kunt blijven.
 3. Het vlees moet ingesmeerd worden, aan beide kanten, met olijfolie. Bestrooi het vervolgens met vers gemalen peper & zout.

Bereiding

 1. Zodat deze goulash net wat meer een BBQ-tintje krijgt, grillen we de plakken sukade aan beide kanten tot ze dicht geschroeid zijn. Meer is niet nodig.
 2. Snijd de sukade in grote stukken en voeg de bloem toe, zodat het dat stukken vlees bedekt zijn.
 3. Zet daarna de kookpot of dutch oven op de BBQ en smelt er boter in.
 4. Voegen nu het vlees, de gesneden groenten en knoflook samen in de dutch oven. Bakken deze een paar minuten en blus het geheel af met een scheutje rode wijn.
 5. Vervolgens voeg je de tomatenpuree en gevriesdroogde kruiden toe. Bak deze kort mee zodat de smaken vrij komen.
 6. Haal de pan van de BBQ en bouw deze om naar indirect grillen met een temperatuur van 120°C. Plaats de pan daarna terug op het rooster. Omdat je gegrilled hebt op 180°C zal de temperatuur aan het begin hoger zijn. Zet de schuiven een heel stuk dicht en laat de temperatuur terug lopen tijdens de wachttijd.
 7. Nu mogen de bouillon en worcestersaus worden toegevoegd en alles goed worden doorgeroerd. Plaats de deksel op de dutch oven en laat het geheel een uurtje of 4 zachtjes pruttelen. Stel dat je in de uren pruttelen vocht tekort komt, voeg dan af en toe wat bouillon toe zodat er genoeg stoofvocht is.
 8. Na 4 uur voeg je het kruidenboeket gebundeld toe en laat dit nog een uurtje mee pruttelen. Zodra het vlees helemaal uit elkaar valt is de goulash gereed en mag het kruiden boeket er uitgehaald worden.
 9. Roer op als laatste moment de Crème fraîche door de goulash. Hierdoor word de goulash net wat dikker en frisser.
 10. Serveer er rijst en een heerlijk portie erwten met wortelen bij of frisse komkommers op zuur.
Bericht openen
Bavette BBQ parfano

Bavette BBQ: Smakelijke Bavette met Parfano

Waar komt het idee voor deze bavette vandaan?

Een rouwe bavetteEerlijk gezegd heb ik het recept voor de Bavette van de BBQ niet zelf bedacht. Alle eer voor dit recept komt toe aan Peter Jansen (@peetsbbq op instagram). Wij vonden dit zo'n goed recept dat we het graag met meer mensen wilde delen. Uiteindelijk mogen we, in overleg met Peter, dit recept op onze site met jullie delen. Peter, heel erg bedankt hiervoor!

Wat is bavette voor een soort vlees?

Omdat de bavette net even iets onbekender is, willen we jullie wat meer informatie geven over het stuk vlees dat je gaat bereiden. Nouja, onbekender? In Nederland is de bavette ook wel bekend als de vinkenlap. De bavette komt van het rund, dus de koe of stier. Kalfs-bavette zou je ook nog kunnen krijgen in theorie, maar wij hebben deze nog nooit gezien. De bavette is een cut die gesneden word uit de vang, het gedeelte van de buitenzijde bij de runder-achterpoot.

Andere namen voor de bavette zijn ook wel vanglap, flank steak, of zoals eerder gezegd vinkenlap. Dit stuk vlees heeft een lange grovere draad structuur en is van zich zelf erg mals. Door de locatie waar dit stuk vlees zich bevind bij het rund, is dit een dunne maar grote lap vlees. Vandaar ook de naam vinkenlap of vanglap. Maar bavette klinkt net even iets deftiger vinden wij.

Nu we weten wat voor vlees we gaan bereiden kunnen we door naar het leukste gedeelte. De bereiding van de bavette van de BBQ!

Voorbereidingstijd:

20 minuten

Bereidingstijd:

15 - 30 minuten

Totaletijd:

35 - 50 minuten

Ingrediënten voor de Bavette met Parfano

 • Een bavette, wij adviseren minimaal een stuk van 400 gram maar liever groter (> 600 gram).
 • Parfano snippers robusto
 • Balsamico crème
 • Eikenblad-, gemengde-, rucola sla, Dit is voor een mooi slabedje waar de bavette op kan liggen na bereiding. Daarnaast geeft dit in combinatie met Rucola of Eikenbladsla een extra smaak aan je bavet.
 • Pistache noten (on)gezout, kies wat je lekker vind!
 • Grove zeezout
 • Vers gemalen peper

Als je het hele recept op de BBQ wilt maken heb je naast de ingrediënten ook nog een gietijzeren of stalen pannetje nodig. Echter kun je dit deel ook prima op het fornuis doen.

Wat zijn de totale kosten voor dit gerecht en waar kun je alles krijgen?

Een bavette vind je tegenwoordig eigenlijk op veel plaatsen. De slager kan je hier prima aan helpen. Ook de wat grotere supermarkten hebben een bavette vaak wel in hun koeling liggen. Echter wil je een beetje kwaliteit en goede smaak, dan is de slager toch wel de juiste plaats om je vlees te halen deze dagen. Ook Makro, Sligro & Hanos hebben goede kwaliteit bavette voor een goede prijs. In de aanbieding vind je ze hier vaak voor +/- €9,- per kilo.

Vanaf een eurootje of € 9,- per kilo kun je dus al een bavette krijgen, mits je bij een groothandel kan kopen. Bij de slager moet je echter rekenen op kilo prijzen van €15,- a €20,-. Ga je echter voor Black Angus of voor grain fed varianten, dan moet je iets dieper in de buidel tasten. Hiervoor betaal je al snel meer als €25,- per kilo, voor de meer exotische stukken zelfs meer als €30,-! Let dus goed op wat en waar je het koopt!

De overige ingrediënten kosten gezamenlijk nog geen €5,-. Hierdoor schatten wij het geheel in op een prijs tussen de €15,- en €25,-, dit is voornamelijk afhankelijk van het gewicht en soort bavette dat je gebruikt.

De bereiding van de Bavette op de BBQ

BBQ Bavette opgemaaktOmdat bavette er in verschillende diktes is, zul je de bavette afhankelijk van de dikte op verschillende manieren  moeten grillen. We gaan in dit gerecht gebruik maken van een sear-methode. Voor de dunnen stukken bavette een direct sear en voor de dikke stukken bavette een reverse sear. Weet je niet wat deze methoden inhouden? Lees dan ons artikel over 'Grillmethoden' een goed door. Hier word alles haar fijn uitgelegd.

 1. We gaan beginnen met het kruiden van de bavette met peper en zout. Laat deze daarna minstens een half uur liggen.
 2. Maak ondertussen de BBQ klaar met een deel direct en een deel indirect grillen.
 3. Stook de BBQ op tot een keteltemperatuur van ~170°C. Zo heb je een mooie temperatuur voor je directe en indirecte garing.
 4. Als de ketel op temperatuur is, kun je de bavette gaan grillen. Kies een grill methode die past bij jouw bavette. Bij een dikte groter dan 2 cm ga je voor een reverse sear, anders gaan we een direct sear toepassen. Gaar de bavette tot een kerntemperatuur van 54°C.
 5. Pel in de tussentijd de pistachenoten en rooster deze in een gietijzeren pannetje op je BBQ of een koekenpan op het fornuis.
 6. Als de bavette een kerntemperatuur van 54°C heeft bereikt haal je hem van de BBQ en laat deze nog 10 a 15 minuten rusten.
 7. Maak ondertussen een serveerplank of serveerbord op met een bedje van de sla, zodat de bavette hierop kan liggen.
 8. Leg na het rusten de bavette op het bedje van sla. Schenk de Balsamico crème in dunne lijnen over de bavette. Bestrooi deze nu met de Parfano snippers. Tot slot stooi je de pistache noten over de bavette om het geheel af te maken. Nu is je bavette klaar om op te dienen aan je gasten!

Scroll naar boven