Waar komt het idee voor deze bavette vandaan?

Een rouwe bavetteEerlijk gezegd heb ik het recept voor de Bavette van de BBQ niet zelf bedacht. Alle eer voor dit recept komt toe aan Peter Jansen (@peetsbbq op instagram). Wij vonden dit zo'n goed recept dat we het graag met meer mensen wilde delen. Uiteindelijk mogen we, in overleg met Peter, dit recept op onze site met jullie delen. Peter, heel erg bedankt hiervoor!

Wat is bavette voor een soort vlees?

Omdat de bavette net even iets onbekender is, willen we jullie wat meer informatie geven over het stuk vlees dat je gaat bereiden. Nouja, onbekender? In Nederland is de bavette ook wel bekend als de vinkenlap. De bavette komt van het rund, dus de koe of stier. Kalfs-bavette zou je ook nog kunnen krijgen in theorie, maar wij hebben deze nog nooit gezien. De bavette is een cut die gesneden word uit de vang, het gedeelte van de buitenzijde bij de runder-achterpoot.

Andere namen voor de bavette zijn ook wel vanglap, flank steak, of zoals eerder gezegd vinkenlap. Dit stuk vlees heeft een lange grovere draad structuur en is van zich zelf erg mals. Door de locatie waar dit stuk vlees zich bevind bij het rund, is dit een dunne maar grote lap vlees. Vandaar ook de naam vinkenlap of vanglap. Maar bavette klinkt net even iets deftiger vinden wij.

Nu we weten wat voor vlees we gaan bereiden kunnen we door naar het leukste gedeelte. De bereiding van de bavette van de BBQ!

Voorbereidingstijd:

20 minuten

Bereidingstijd:

15 - 30 minuten

Totaletijd:

35 - 50 minuten

Ingrediënten voor de Bavette met Parfano

 • Een bavette, wij adviseren minimaal een stuk van 400 gram maar liever groter (> 600 gram).
 • Parfano snippers robusto
 • Balsamico crème
 • Eikenblad-, gemengde-, rucola sla, Dit is voor een mooi slabedje waar de bavette op kan liggen na bereiding. Daarnaast geeft dit in combinatie met Rucola of Eikenbladsla een extra smaak aan je bavet.
 • Pistache noten (on)gezout, kies wat je lekker vind!
 • Grove zeezout
 • Vers gemalen peper

Als je het hele recept op de BBQ wilt maken heb je naast de ingrediënten ook nog een gietijzeren of stalen pannetje nodig. Echter kun je dit deel ook prima op het fornuis doen.

Wat zijn de totale kosten voor dit gerecht en waar kun je alles krijgen?

Een bavette vind je tegenwoordig eigenlijk op veel plaatsen. De slager kan je hier prima aan helpen. Ook de wat grotere supermarkten hebben een bavette vaak wel in hun koeling liggen. Echter wil je een beetje kwaliteit en goede smaak, dan is de slager toch wel de juiste plaats om je vlees te halen deze dagen. Ook Makro, Sligro & Hanos hebben goede kwaliteit bavette voor een goede prijs. In de aanbieding vind je ze hier vaak voor +/- €9,- per kilo.

Vanaf een eurootje of € 9,- per kilo kun je dus al een bavette krijgen, mits je bij een groothandel kan kopen. Bij de slager moet je echter rekenen op kilo prijzen van €15,- a €20,-. Ga je echter voor Black Angus of voor grain fed varianten, dan moet je iets dieper in de buidel tasten. Hiervoor betaal je al snel meer als €25,- per kilo, voor de meer exotische stukken zelfs meer als €30,-! Let dus goed op wat en waar je het koopt!

De overige ingrediënten kosten gezamenlijk nog geen €5,-. Hierdoor schatten wij het geheel in op een prijs tussen de €15,- en €25,-, dit is voornamelijk afhankelijk van het gewicht en soort bavette dat je gebruikt.

De bereiding van de Bavette op de BBQ

BBQ Bavette opgemaaktOmdat bavette er in verschillende diktes is, zul je de bavette afhankelijk van de dikte op verschillende manieren  moeten grillen. We gaan in dit gerecht gebruik maken van een sear-methode. Voor de dunnen stukken bavette een direct sear en voor de dikke stukken bavette een reverse sear. Weet je niet wat deze methoden inhouden? Lees dan ons artikel over 'Grillmethoden' een goed door. Hier word alles haar fijn uitgelegd.

 1. We gaan beginnen met het kruiden van de bavette met peper en zout. Laat deze daarna minstens een half uur liggen.
 2. Maak ondertussen de BBQ klaar met een deel direct en een deel indirect grillen.
 3. Stook de BBQ op tot een keteltemperatuur van ~170°C. Zo heb je een mooie temperatuur voor je directe en indirecte garing.
 4. Als de ketel op temperatuur is, kun je de bavette gaan grillen. Kies een grill methode die past bij jouw bavette. Bij een dikte groter dan 2 cm ga je voor een reverse sear, anders gaan we een direct sear toepassen. Gaar de bavette tot een kerntemperatuur van 54°C.
 5. Pel in de tussentijd de pistachenoten en rooster deze in een gietijzeren pannetje op je BBQ of een koekenpan op het fornuis.
 6. Als de bavette een kerntemperatuur van 54°C heeft bereikt haal je hem van de BBQ en laat deze nog 10 a 15 minuten rusten.
 7. Maak ondertussen een serveerplank of serveerbord op met een bedje van de sla, zodat de bavette hierop kan liggen.
 8. Leg na het rusten de bavette op het bedje van sla. Schenk de Balsamico crème in dunne lijnen over de bavette. Bestrooi deze nu met de Parfano snippers. Tot slot stooi je de pistache noten over de bavette om het geheel af te maken. Nu is je bavette klaar om op te dienen aan je gasten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven