varkenshaas op de BBQEen heerlijk stukje vlees wat iedereen kent, de varkenshaas. Op de BBQ niet het snelst gekozen stukje vlees, maar je kunt er wel heerlijke gerechten en variaties mee maken. Een van deze gerechten is de spek omwikkelde varkenshaas van de BBQ. Niet al te veel poespas, lekker snel klaar en toch een mooi "center piece" voor jouw als pitmaster.

Ook als het rundvlees je allemaal even te veel word of als alternatief voor een steak is dit zeker een aanrader. Daarom hebben wij dit recept eens tot in de puntjes voor jullie uitgewerkt. Je moet immers ergens je inspiratie vandaan halen!

Voorbereidingstijd:

30 minuten

Bereidingstijd:

45 minuten

Totaletijd:

1 uur 15 minuten

gerubte varkenshaas

Ingrediënten

 • 1 Varkenshaas a 350gr - 500gr
 • +/- 2 el Favorite BBQ Rub
 • 250gr ontbijtspek in lange stroken
 • 3 el BBQ Saus

Overige benodigdheden

spek omwikkelde varkenshaas op de BBQWat zijn de kosten en waar je de ingrediënten voor deze varkenshaas op de BBQ?

De varkenshaas is echt kostbare stukje vlees in dit recept. Je kunt het vrijwel overal krijgen, van supermarkt tot groothandel. De prijzen verschillen er wel enorm.  Van goedkoop naar duur zullen wij ze even op een rijtje zetten: De groothandel, daar ben je het goedkoopste uit met €10,- a €13,- per kilo; de betere supermarkt markt volgt+/- €15,- per kilo en als laatste de slagers waar de prijzen uiteenlopen van €15,- tot wel 25,- per kilo. Gelukkig heb je voor ons recept slechts een stukje van 350gr a 500gr nodig.

Daarnaast hebben we nog 250gr ontbijtspek nodig, in lange stroken. Ook hier kun je het gek maken en het lekker bij de slager halen, dan ben je zo rond de €6,- a €7,- kwijt. Bij de supermarkt ben je voor €4,- een heel eind en heb je wellicht nog wat over.

Het BBQ-rubje kun je zelf maken of iets pakken wat jij lekker vind. Een all-round kant en klaar rub doet het prima voor dit gerecht. De BBQ Saus heeft de gemiddelde BBQ-fan ook wel ergens in de kast staan, dus hiervoor nemen we ook geen kosten mee.

Uitgaande dat we alles bij de lokale supermarkt kopen, komen we al met al uit op een bedrag van € 11,50

Voorbereidingen

Een hele spannende voorbereiding van je BBQ is voor dit gerecht niet nodig.

 1. Maak je BBQ klaar indirect grillen, met een temperatuur van 160°C - 180°C. Weet je niet wat deze methoden inhouden? Lees dan ons artikel over 'Grillmethoden' eens goed door.
 2. Nu zijn alle voorbereidingen getroffen en kunnen we aan de slag!

De bereiding van de Spek omwikkelde Varkenshaas op de BBQ

 1. Maak de varkenshaas schoon en droog, verwijder dikke stukken vet en losse delen.
 2. Bestrooi de varkenshaas nu met de BBQ-rub, zodat deze rondom goed bedekt is met rub. Leg deze nu weg zodat de kruiden even kunnen intrekken.
 3. Ondertussen nemen we de plakken ontbijtspek en gaan deze tot een mat vlechten. De Amerikanen noemen dit een "Bacon weave". Wil je weten hoe je deze kunt maken? Bekijk dan eens het filmpje hieronder.
 4. Nadat je klaar bent met vlechten pak je de varkenshaas er weer bij. Want nu word de bacon weave over de varkenshaas heen gelegd en er netjes omheen gerold. Op deze manier is de varkenshaas rondom bedekt met ontbijtspek.
 5. Vervolgens is je varkenshaas klaar voor de BBQ, dus er op dat mooie stuk vlees! Laat de varkenshaas liggen tot dat deze een kerntemperatuur van +/- 50°C heeft bereikt.
 6. Als de varkenshaas 50°C bereikt heeft, is het tijd om hem een mooi laklaagje van jouw favoriete BBQ-saus te geven. Verdeel de saus gelijkmatig met een kwastje.
 7. Tot slot wachten we nu tot de varkenshaas een kerntemperatuur heeft bereikt van 63°C. Zodra hij deze temperatuur bereik heeft mag het vlees van de BBQ gehaald worden. De BBQ-saus is mooi gekarameliseerd en het vlees mooi rosé.
 8. Voordat de spek omwikkelde varkenshaas van de BBQ aan kunt snijden laat je hem nog 10 minuutjes rusten. Vervolgens is je gerecht is klaar om aan te snijden en op te dienen.

Serveer tip: Serveer dit gerecht samen met een mooie frisse tomatensalade of een gepofte aardappel met kruidenkwark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven