Bericht openen
warm gerookte zalm van de plank op de bbq

Warm gerookte zalm van de plank op de BBQ

Warm gerookte zalm van de plank

Een simpel maar heerlijk stukje vis wat er bij heel veel mensen toch wel in gaat! Mensen die niet zo gek zijn op vis, eten vaak wel een stukje zalm. De warm gerookte zalm van de plank op de bbq is dan echt een stukje vis dat ook voor die mensen geschikt is. Veel mensen kennen de koud gerookte zalm wel die je voorverpakt uit de supermarkt of groothandel tovert. Maar wat is er nu lekkerder dan zelf een flink stuk zalm vers roken!

Wat is zalm voor een soort vis?

Zalm is een verzamelnaam voor allerlei verschillende soorten zalm. Een paar voorbeelden hiervan zijn de koningszalm, rode zalm & zalmforel. De groep is nog veel groter, maar daar gaan we hier nu even niet verder op in. De zalm-familie valt onder de anadrome vissoorten. Dat wil zeggen dat het een vis is die vanuit de zee naar de rivieren trekt om daar te paaien. Naar het paaien keren de volwassen dieren weer terug naar zee.

Van naturen kwam de zalm vroeger op heel veel plekken in Europa en Noord-Amerika voor, in bijna elke middel-grote tot grote rivier was zalm te vinden. Door de industiele revolutie en overbevissing is het aantal plaatsten waar zalm voor komt drastisch terug gelopen. Veel zalm die wij tegenwoordig eten is dan ook gekweekt om de dieren in de vrije natuur te beschermen. Dat wil niet zeggen dat je bij de visboer geen wilde zalm kan krijgen!

 

Voorbereidingstijd:

20 minuten

Bereidingstijd:

15 - 30 minuten

Totaletijd:

35 - 50 minuten

Ingrediënten voor de Zalm

Overige benodigdheden

 • Een rookplankje, zo groot dat je zalmstuk of stukken daarop passen
  • Voor het rookplankje kun je planken nemen van bijvoorbeeld Cedar, beuk of berk. Red Western Cedar is toch wel mijn favoriet
 • Een BBQ met de mogelijkheid om direct of indirect te BBQ'en
 • Niet te vergeten: een kernthermometer die je buiten je BBQ af kan lezen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Inkbird IBT-4XS (die wij hier gereviewed hebben)

Wat de totale kosten voor dit gerecht en waar kun je alles krijgen?

Zalm aan zich is een betaalbaar stukje vis. Hoeveel geld je uit wilt geven is eerder de vraag. Bij de supermarkt heb je al een mootje of 2 (+/- 250gr) voor €5,-. Wil je een kwalitatief een beter stuk zalm of wil je een biologisch stukje vis van de viswinkel dan moet je iets dieper in de buidel tasten. Vaak zit je dan voor de zalm zo rond de €10,- a €15,- voor +/- 500gr. De groothandel als Makro & Sligro hebben ook regelmatig zalm in de aanbieding. Dit gaat dan vaak per hele flank en de prijs ligt dan ongeveer bij €15,- a €17,- per kilo (excl. btw).

Omdat de kruiden bij dit recept niet heel vreemd zijn (en we er dus stiekem van uitgaande dat je deze hebt), nemen we de kosten hiervan voor ongeveer €1,- mee. Een citroen krijg je bij de supermarkt of groenteboer ook voor minder dan €1,- per stuk.

Het speciale aan de hele zaak is het rookplankje. Deze zijn relatief duur, want hout is nu eenmaal duur. Afhankelijk van de houtsoort ben je hiervoor €5,- tot €8,- per stuk voor kwijt. Bedenk wel dat als je het goed doet, je een plankje meermaals kunt gebruiken om te roken.

Al-met-al komen we voor dit gerecht dus op een totaal prijs van tussen de €12,- en €30,-.  Je kunt heel cheap een plankje van €5,- scoren en een zalmmoot bij de supermarkt halen dan ben je heel goedkoop uit. Maak je er iets exclusievers van met een mooi stuk rookhout en een hele zalmflank bij de groothandel, dan zit je aan de andere kant van de lijn. Je kunt het dus zo gek maken als je zelf wilt met dit recept

Voorbereidingen

Voordat we kunnen starten met het roken, moeten we een aantal zaken op voorhand geregeld hebben.

 1. Het rookplankje moet minimaal gedurende 1 uur, het liefst 2 uur, voor de bereiding ondergedompeld worden in water. Gebruik een zwaar voorwerp om de plank geheel onder water te houden. Doordat het wat in de plank trekt zal deze op de BBQ niet direct verbranden.
 2. Maak je BBQ klaar volgens de 50/50 methode, met een temperatuur van 150°C - 160°C. Weet je niet wat deze methoden inhouden? Lees dan ons artikel over 'Grillmethoden' een goed door.
 3. Vlak voor je de zalm op de plank klaar gaat maken haal je de plank uit het water en grilt deze +/- 2 minuten boven het directe deel van de BBQ even aan.
 4. Maak de zalm als eerste droog met een stuk keukenpapier en leg deze vervolgens op de aangegrilde plank .
 5. Bestrooi het stuk zalm nu met grof gemalen zeezout en laat dit even intrekken.
 6. Meng de dille en peterselie door elkaar en bestooi de zalmmoot gelijkmatig met dit mengel. Heb je verse tijm? leg dan de takje verdeeld over moot, heb je gedroogde tijm, meng deze dan ook samen met de andere kruiden.
 7. Als laatste snijden we de citroen in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik en leggen deze boven op de zalm. Neem hiervoor zoveel als je zelf lekker vind. Persoonlijk bedek ik  een halve flank meestal met een schijf of 5 a 6 zodat de smaak goed verdeeld word over de moot.

Nu zijn alle voorbereidingen getroffen en kunnen we aan de slag!

De bereiding van de warm gerookte zalm op de plank

Voor het maken van een warm gerookte zalm op de plank van de BBQ kan op 2 manieren. Compleet direct of indirect. Beide hebben zo hun voor- en nadelen, maar geen van beide is verkeerd. Beide methoden geven een geweldige smaak aan je stuk vis! Het recept is compleet het zelfde, tot op het moment dat het geheel de BBQ op gaat.

 1. Omdat je de BBQ al opgestookt hebt voor het aangrillen van de plank, hoef je dat nu niet meer te doen natuurlijk 😉 maar let er op dat de temperatuur ongeveer tussen de 150°C - 160°C blijft. Het mag ook wat lager, al met 120°C krijg je een heel mooi resultaat. Het duurt alleen wat langer
 2. Nu is de keuze aan jouw! Wat ga je doen? Ga je voor een intense rooksmaak, dan ga je de plank boven het directe deel van de BBQ leggen. Wil je een subtiele rooksmaak? Ga dan voor de indirecte methode. Het spreekt voor zich dat met de directe methode het plankje korte mee gaat als met de indirecte methode.
 3. Sluit het deksel van de BBQ en vergeet vooral niet de probe van de thermometer in de zalmmoot (of moten!) te steken. De zalm is klaar als deze een kerntemperatuur bereikt van 53°C. Laat je hem langer liggen? Dan zal de vis droger worden.
 4. Haal nu de zalm van de BBQ en serveer deze direct op de plank aan je gasten. Je mag best laten zien hoe je dit speciale stukje vis heb klaar gemaakt.

Serveer tip: Gerookte zalm smaakt heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld tagliatelle en verse spinazie of witte asperges met krieltjes.

 

Scroll naar boven