Kerntemperatuur en gaarheid: Meten is weten.

[toc heading_levels="2,3" wrapping="right"] Of je nu een revearsed sear doet of low & slow een varkensschouder omtovert tot pulled pork, kerntemperatuur en gaarheid zijn waar het allemaal om draait. Door het meten van de kerntemperatuur haal je het gokken van de gaarheid helemaal weg. Het bakken van een stuk vlees op tijd is daarmee ook een grote mythe. Als er in een recept staat 4 minuten aan beide kanten heb je nul controle over welke gaarheid je vlees gaat hebben. Want hoe snel een stuk vlees die gaarheid bereikt, is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste de bak/grill temperatuur die flink kan variëren van bereiding tot bereiding en ten tweede de dikte en de afkomst van het vlees. Zo kan er bijvoorbeeld verschil zijn tussen de gaarsnelheid van Black Angus rundvlees en Duits rundvlees.

Medium gaarheid en kerntemperatuur

Niet iedereen houd van rouw vlees of van compleet doorbakken vlees. De gaarheid is niets anders dan de bereidingswijze. We kennen dit onder 5 verschillende niveau's van gaarheid:  Rare, medium rare, medium, medium well en well done. Waarbij rare het vlees nog maarr net dicht geschroeid is en bij well done het vlees helemaal 'dood gebakken' is. Al het roze vlees is verdwenen, het is door en door gaar gebakken. Wij vinden dat een goede steak medium rare of medium gebakken moet zijn. Als het iets doorschiet naar medium well is dat nog niet heel erg. Veel mensen noemen dit ook wel roze.

Opzoek naar de lijst met kerntemperaturen? Je kunt dan direct door klikken het Kerntemperatuur en gaarheid's overzicht

Nagaren of rusten

Twee begrippen die veel met elkaar te maken hebben. Het laten rusten van het vlees heeft namelijk als een van de doelen, het nagaren van het stuk vlees. Tijdens het rusten verdeeld het vocht dat in het vlees zit ook weer evenredig over het vlees. Hierdoor zal je vlees een malse smaak krijgen en niet droog proeven op sommige plaatsen.

Nagaren begint zodra je het BBQ gerecht dus van de BBQ afhaalt. Op dat moment stopt het garen niet direct, maar gaat nog een aantal graden verder. Het exacte aantal graden dat een stuk vlees nog kan nagaren is afhankelijk van het gewicht. Bij een steak van een paar honderd gram zal dit 3°C tot 5°C zijn. Echter bij een procureur of Briskett van 3kg kan dit zomaar 5°C tot 10°C zijn! Hiermee moet je dus bij de bereiding rekening houden. Je moet de steak dus een paar graden eerder van de BBQ afhalen.

Voorbeeld: Als je een steak van 500gr, van de BBQ, medium rare wilt hebben (en dus een kerntemperatuur van 55°C-58°C moet bereiken), zul je rond de 50°C - 52°C al moeten overwegen om deze eraf te halen. Als je het stuk vlees vervolgens onder een stuk aluminiumfolie te rusten legt, zal de eindtemperatuur netjes tussen de 55°C en 58°C uitkomen. Zo heb je dus een perfecte medium rare steak.

Correct meten van de kerntemperatuur

Kerntemperatuur en gaarheid van de tomahawk checken

Een thermometer is, net als een schroevendraaier, een stuk gereedschap. Als je dus niet weet hoe je er mee om moet gaan, doe je er meer kwaad dan goed mee. Het correct meten van de kerntemperatuur is ook nog een hele kunst. Want waar steek je die thermometer nu precies in? Een stuk vlees gaard namelijk niet 100% gelijkmatig. Dunnen stukken zullen eerder gaar zijn dan de dikke stukken. En wat nou als je meer dunne stukken als dikke stukken hebt?

Lange sessies

Wij houden bij een low & slow bereiding als vuistregel altijd aan dat het dikste stuk perfect gegaard wilt hebben. We gebruiken hier een thermometer die we een keer in het vlees prikken en vervolgens de gehele bereiding laten zitten. Je moet er dus voorzorgen dat de punt van je meetpen in dat stuk vlees uitkomt. Als je meetpen namelijk op deze plek zit, zal het midden op de correcte gaarheid uitkomen. Er blijft dan niet per ongeluk nog een stukje over dat niet goed gegaard is. Daarnaast moet je opletten dat je niet te dicht bij het bot of bij een groot stuk vet meet. Houd hier voldoende afstand van. Bot en vet zullen namelijk eerder warm worden. Het vlees direct aan het bot zal hierdoor dus sneller garen.

Snel de kerntemperatuur bepalen

Bij het meten van bijvoorbeeld een steak, hamburger of worst met een relatief korte bereidingstijd meten wij met een handthermometer. We meten dan altijd op meerdere plekken. Ook hier houden we aan dat we meten op de dikste plekken, met voldoende afstand tot grote stukken vet of het bot.

Genoeg gelezen? Je kunt dan direct door klikken het Kerntemperatuur en gaarheid's overzicht

Wat voor soort thermometers zijn er

Er zijn over de jaren heel wat verschillende thermometers verschenen. Wij zetten wat verschillende soorten op een rijtje, die bij het BBQ'en een handig hulpje kunnen zijn.

Analoge thermometer

Dit is de meest eenvoudige vleesthermometer die er is. Het is een klein rond glaasje waar een wijzertje de temperatuur in aangeeft. Deze werkt met een bi-metaal dat verbuigt aan de hand van de temperatuur. Omdat de uitzettingscoëfficiënt van het bimetaal bekend is, kun je zo bepalen welke temperatuur daar bij hoort. Eenvoudiger kan je thermometer niet worden. De meetonzekerheid of afwijking van deze thermometer is best groot. Bij sommige modellen kan dit wel 10°C afwijken. Sommige kun je kalibreren, maar de meeste niet. Hierdoor is het een leuke thermometer ter indicatie, maar precies je steak meten word lastig.

Een voorbeeld van een analoge vleesthermometer vind je hier.

Digitale Handthermometer

Kerntemperatuur en gaarheid checken

Een digitale handthermometer, de naam zegt eigenlijk al genoeg. Het is een thermometer die je met in de hand houd. Hierbij steek je de meetpen voor een korte tijd in het vlees. Een digitale sensor meet de temperatuur en zorgt er voor dat de temperatuur op een displaytje weer gegeven word. Door een exacte temperatuur weer te geven op een display, kun je veel nauwkeuriger de kerntemperatuur van je vlees bepalen. Hierdoor is het dus ook makkelijker om de gaarheid van je steak te bepalen.

Ook deze meters kunnen afwijk. Bij de meeste digitale handthermometers kun je deze afwijking redelijk makkelijk weg kalibreren. Wil je weten hoe dit moet? Lees dan ons artikel 'Hoe kalibreer je een kernthermometer?'. Door middel van dit artikel kun je de thermometer goed afstellen.

Een goede digitale handthermometer is bijvoorbeeld de Inkbird IHT-1P. Niet gek duur, maar wel een goede kwaliteit. Wij hebben een complete review over deze thermometer geschreven. Maar ook de Thermapen MK4 is een goede snelle thermometer.

Draadloze digitale thermometer

Tenslotte de laatste variant in ons lijstje: de draadloze digitale thermometer. Dit is een thermometer die je in je vlees kunt laten zitten en continue de temperatuur van je vlees meet. Bijvoorbeeld bij Low & Slow BBQ'en worden dit soort thermometers veel gebruikt. Bovendien word de temperatuur weer gegeven op je telefoon of meegeleverde hand-held unit. Deze thermometers zijn vooral bedoeld voor stukken vlees die langere tijd op de BBQ moeten liggen. Hierdoor hoef je niet continue naast je BBQ te staan en zenuwachtig elke 5 minuten een handthermometer in het vlees moet prikken.

Ook hier heb je  weer veel mogelijkheden om uit te kiezen. Een aantal goede draadloze digitale thermometers zijn:

Natuurlijk zijn er nog veel meer varianten die meer of minder functies hebben. Allemaal hebben ze natuurlijk hun eigen prijskaartje. Zoek vooral een thermometer die bij jouw past. Hierbij is vooral belangrijk om duidelijk te hebben wat jij met je meter wilt doen.

Kerntemperatuur en gaarheid's overzicht

Hieronder vind je een overzicht van alle verschillende soorten vlees met de kerntemperatuur voor een bepaalde gaarheid.

Vleessoort   Gaarheid   Kerntemperatuur
Rundvlees rare
medium rare
medium
medium well
well done
50°C - 52°C
55°C - 58°C
60°C - 63°C
65°C - 67°C
>70°C
Varkensvlees medium
well done
60°C - 63°C
>70°C
Lamsvlees Rare
medium rare
medium
medium well
well done
50°C - 52°C
55°C - 58°C
60°C - 63°C
65°C - 67°C
>70°C
Kip 70°C - 72°C
Kalkoen 70°C - 72°C
Vis 55°C
Wild zwijn Well done 60°C
Hert medium rare 55°C
Ree medium rare 55°C

Speciale gerechten

Gerecht   Kerntemperatuur
Pulled Pork 88°C - 92°C
Beenham 65°C
Zalm 53°C

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven