Wat is de Inkbird IBT-4XS Bluetooth thermometer

Inkbird logo

Na een succesvolle samenwerking met Inkbird Nederland voor het testen van de IHT-1P heeft Inkbird ons opnieuw benaderd voor het testen van een thermometer. Dit keer hebben zij de Inkbird IBT-4XS Bluetooth thermometer naar ons opgestuurd en wij hebben deze wederom uitvoerig getest. We hebben o.a. naar het bereik met Bluetooth, de kalibratie en de extra features die deze thermometer te bieden heeft.

Maar waarvoor gebruik je deze kernthermometer? Deze Bluetooth thermometer is bedoeld voor het meten van kerntemperatuur van je vlees of gerecht die je over een langere tijd wilt garen. Je kunt deze bijvoorbeeld gebruiken bij de bereiding van Low & Slow Heavy Smoked Pulled Pork  of een gerookte beenham. Net als met elke andere kernthermometer voorkom je dat het gerecht te gaar of te rouw is. Dit type thermometer is dus vooral geschikt als je over langere tijd de temperatuur van je BBQ of van je vlees in de gaten wilt houden, zonder dat je steeds de BBQ moet openen. Wil je een thermometer met WiFi?! Wellicht is de Inkbird IBT-26S dan iets voor jouw!?

Whats in the box!?

Om te laten zien wat je nu precies krijgt als je deze meter aanschaft hebben we onderstaande unboxing-video voor jullie gemaakt.

Bediening & extra features van de Inkbird IBT-4XS

De bedienings-app

Naast het meten van de kerntemperatuur, wat natuurlijk de hoofdfunctie is, moet je deze unit natuurlijk ook kunnen bedienen. Bij deze thermometer doe je dit middels de Inkbird BBQ Go App. Deze is beschikbaar voor Android & iOS. Via de app kun je veel instellingen van de thermometer snel aanpassen. Je kunt voorgeprogrammeerde garingen en temperaturen direct selecteren, wisselen tussen celcius en fahrenheit en nog veel meer. De Thermometer en app maken vervinding met elkaar via Bluetooth. Je moet dit dus wel even aan zetten op je telefoon.

Iets wat ik niet heb kunnen vinden in de app is een mogelijkheid voor het kalibreren van de thermometer of de kanalen. Hierdoor kun je een mogelijk afwijking niet zomaar even wegregelen zoals bij de IHT-1P. Gelukkig bleek dit bij mijn thermometer niet nodig, maar hierover meer bij het hoofdstuk over kalibratie.

De unit zelf

Het display van de unit zelf is erg duidelijk. Je ziet hier in een goed tempo afwisselden alle kanalen voorbijkomen en de temperatuur die de probe meet. Kanalen die niet aangesloten zijn worden ook niet weergegeven. Zo krijg je geen overbodige informatie waar je niets aan hebt. Je kunt dus eenvoudig de ketel en 1 stukje vlees in de gaten houden. Ook in de app kun je per kanaal zien wat de actuele temperatuur is. Een leuk extratje in de app is de registratie van de temperatuur in een grafiek. Je kunt dus het verloop van je BBQ sessie vast leggen op een screenshot. Helaas is het exporteren van de data in detail met deze meter niet mogelijk. De IBBQ-4T in combinatie met de INKBIRD PRO app bieden die mogelijkheid wel.

Samenvattend heeft de thermometer dus de volgende functies:

  • Hoofdfunctie: meten van kerntemperatuur (instelbaar in °C of °F)
  • Bedienbaar middels de BBQ Go App via Bluetooth (Android & iOS)
  • Werkt op een ingebouwde accu in plaats van batterijen. (Wij hebben op 1 accu-lading een sessie van 14u prima kunnen doen, er was nog meer als 50% lading over)

Bereik van de Inkbird IBT-4XS Bluetooth thermometer

Inkbird ibt-4xs Bluetooth thermometerEen stukje techniek

Omdat we het hier hebben het hier hebben over een draadloze thermometer die bediend word vanaf je telefoon middels een app, vinden wij het bereik iets wat heel sterk meeweegt in de beoordelding. Als eerst moeten we natuurlijk duidelijk hebben wat we van de geleverde technologie mogen verwachten. We hebben het hier over een bluetooth verbinding. Bluetooth is bedoeld om data over korte afstanden te versturen. We zien dit veel bij draadloze headsetjes, speakertjes & bijvoorbeeld een printertje als de HP Sprocket.

Het bereik van Bluetooth is door zijn toepassingsgebied redelijk beperkt. Als je gaat zoeken op internet vind je al snel dat de maximale afstand die Bluetooth ongeveer kan overbruggen 50m bedraagt. Dit is dan wel volgens de laatste standaard voor Bluetooth. Oudere devices kunnen soms zelfs niet meer als 6m overbruggen! Een maatstaf voor bereik binnenshuis die je prima kunt aanhouden is circa 10 meter. Dit heeft te maken met allerlei factoren zoals de muren en de hoeveelheid staal die er in je woning gebruikt is bij de bouw. De zelfde beperkingen die je voor WiFi vind, zijn er ook voor Bluetooth. Ze zitten namelijk beide op de zelfde frequentie.

Maar wat betekend dit nu?

Maar nu genoeg over de theorie, wat betekend dit nu in de praktijk voor de Inkbird IBT-4S Bluetooth thermometer? Na wat testen kwam wij er achter dat je bereik inderdaad binnen een woonwijk van ongeveer 10 a 15m prima klopt. We kunnen in onze huiskamer en op elke verdieping verbinding krijgen met de thermometer, wat voor ons gebruik al prima is. In een kleine straal rond ons huis kunnen we ook in de straat nog verbinding krijgen met de unit. Het is hierbij echter wel afhankelijk van water allemaal tussen staat. Als we de voordeur uit gaan, valt het bereik bijvoorbeeld weg. Staan we in de tuin bij de buren 4 huizen verderop (+/-20 - 25m verderop) dan kunnen we nog steeds verbinding krijgen met de unit! Al met al zijn wij zeer te spreken over het bereik van deze meter.

(Note: Wij hebben dit getest in combinatie met een Samsung Galaxy S8 & S10)

Meetnauwkeurigheid

De nauwkeurigheid van een thermometer zegt iets over de afwijking en aanduiding. De Inkbird IBT-4XS geeft de temperatuur weer op zijn display met 0 decimalen. De meter zelf heeft een meetafwijking van +/- 1°C. Dat wil zeggen dat als de meter 53°C aangeeft, je vlees in werkelijkheid ergens tussen de 52°C & 54°C is. (Aangenomen dat je hem direct uit de doos gebruikt). Voor het bereiden van vlees en vis is dit een prima meetnauwkeurigheid om een correcte garing van het gerecht te bereiken.

Kalibratie van de thermometer

Zoals je bij elke thermometer moet doen, moet je ook deze thermometer van Inkbird kalibreren. Hierdoor krijg je een nauwkeurige meeting bij de bereiding van je gerecht. Wat ons echter bij het kalibreren op viel was de af-fabriek correcte instelling van de meter. Dat wil zeggen dat we voor het eerste gebruik alle kanalen en probes van de meter hebben getest. Deze bleken in kokend water allemaal exact 99°C - 100°C aan te geven. Hieruit blijkt wederom weer dat Inkbird een goede eindcontrole op haar producten uitvoert! Een enkel kanaal moet eigenlijk 1°C aangepast worden. Zoals eerder gezegd hebben wij de functie in de app nog niet gevonden voor het aanpassen van deze instelling.

Wil je weten hoe je een nieuwe kernthermometer kan kalibreren? Dat leggen we je uit in ons artikel 'Hoe kalibreer je een kernthermometer'.

Conclusie

Wij kunnen niet anders concluderen dan dat de Inkbird IBT-4XS Bluethoot thermometer een prima apparaat is om een goede meeting te kunnen doen van je gerecht. De thermometer voorziet in alle nodige functies die je kan verwachten van een draadloze thermometer. De app die hierbij komt kijken is overzichtelijk en eenvoudig te bedienen. Je kunt deze thermometer prima gebruiken voor een lange low & slow bereiding, de accu zal je niet te leur stellen. Een fijne toevoeging ten opzichte van andere 4 kanaals thermometers is de meegeleverde ketel-probe.

Als je dan ook nog kijkt naar de prijs vs kwaliteit verhouding is ook deze meter zijn geld meer dan waard volgens ons. Concurrenten met vergelijkbare performance en functies zijn vaak een stuk duur. De IBT-4XS is er al voor ongeveer €60,-. Een thermometer met Bluetooth-verbinding van A-merken beginnen vaak bij meer dan €125,-. De bedieningsapp is verder gratis te downloaden uit de Google play-store of via iTune.

Ben je geïnteresseerd in deze thermometer? Via deze link kun je de Inkbird IBT-4XS bestellen bij Amazon.nl. Ben je opzoek naar een waterdichte variant? Dan is deze thermometer (IBT-4XC) het waterdichte broertje van de IBT-4XS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven