Wat is de Inkbird IHT-1P

Inkbird logo

Enkele weken geleden nam Inkbird Nederland contact met ons op, of wij geïnteresseerd waren in het testen van een van hun product. Zij hebben de Inkbird IHT-1P digitale thermometer naar ons opgestuurd en wij hebben deze uitvoerig getest. We hebben o.a. gekeken naar de meetsnelheid en de extra features die deze thermometer te bieden heeft.

Maar waarvoor gebruik je een digitale kernthermometer? Deze digitale thermometer is bedoeld voor het meten van kerntemperatuur van je vlees of gerecht. Je kunt deze bijvoorbeeld gebruiken bij het koken om de gaarheid te bepalen. Hiermee voorkom je dat het gerecht te gaar of te rouw is. Of gebruik je hem in de koeling om te controleren of alle gerechten koel genoeg bewaard zijn. Hierdoor voorkom je dat spullen weggegooid moeten worden.

Meetnauwkeurigheid

De nauwkeurigheid van een thermometer zegt iets over de afwijking en aanduiding. De Inkbird IHT-1P geeft de temperatuur weer op zijn display met 1 decimaal nauwkeurig. De meter zelf heeft een meetafwijking van +/- 1°C. Dat wil zeggen dat als de meter 53°C aangeeft, je vlees in werkelijkheid ergens tussen de 52°C & 54°C is. (Aangenomen dat je hem direct uit de doos gebruikt). De decimaal achter de coma is in dat geval dus meer een indicatie dan dat het echt de nauwkeurigheid van je meeting aangeeft. Echter kun je deze afwijking van +/- 1°C prima uit kalibreren met de kalibratie functie.

Meetsnelheid van de Inkbird IHT-1P

Tomahawk meten

Veel digitale thermometers hebben langere tijd nodig om een correcte temperatuur aan te geven. Daarom is het interessant om van een thermometer te weten hoe snel deze een betrouwbare meting geeft.

In de specificatie van deze thermometer staat dat de temperatuur binnen 3 tot 5 seconden gemeten word. In werkelijkheid ligt dit afhankelijk van het temperatuurverschil. Als het het verschil tussen de start-waarde van de thermometer en de te meten temperatuur klein is, is de meting snel gedaan en ligt het inderdaad rond de 3 seconden. Echter als het temperatuurverschil groot is, dan kan het soms wel langer als 5 seconden duren. Denk hierbij aan een temperatuurverschil van bijv. > 60°C.

Over het algemeen heb je met de Inkbird IHT-1P binnen de gestelde 5 seconden zeker een snelle maar ook betrouwbare meting voor je gerechten met korte bereidingstijden. Wil je bijvoorbeeld de keteltemperatuur checken met deze meter. Dan zal de meeting langer als 5 seconden duren. Met een paar testjes hebben wij ondervonden dat het meten van bijv. een keteltemperatuur van 120°C ongeveer 10 a 12 seconden duurt. Daarbij zijn we gestart op een weergegeven temperatuur van +/- 26°C.

Wat zijn de extra features van de Inkbird IHT-1P?

Naast het meten van de kerntemperatuur, wat natuurlijk de hoofdfunctie is, heeft deze thermometer nog een aantal andere essentiële functie. Zo kun je eenvoudig de temperatuur instelling wisselen tussen Fahrenheit en Celsius. Verder heeft de thermometer een 'Temperature hold' functie. Hiermee kun je een meeting uitvoeren en als je op de knop drukt, houd de meter de laatst gemeten waarde vast op het display. Zo kun je eerst meten en daarna aflezen. Daarnaast kun je de meter nog kalibreren binnen +/-3°C met stapjes van 0.1°C. Erg handig om de meetafwijking te corrigeren.

Naast deze functionele zaken heeft de Inkbird IHT-1P nog een aantal niet-functionele voordelen. Ten eerste is de meter waterdicht, handig als je hem in een regenbuitje bij het BBQ'en vergeet naar binnen te halen. Ten tweede heeft deze een ingebouwde accu, zodat je nooit meer een batterij nodig hebt. Je kunt de thermometer door middel van de meegeleverde USB-kabel opladen.

Samenvattend heeft de thermometer dus de volgende functies:

  • Hoofdfunctie: meten van kerntemperatuur (instelbaar in °C of °F)
  • Temperature Hold
  • Kalibratie functie voor het nauwkeurig afstellen
  • Waterdichtheid
  • Werkt op een ingebouwde accu in plaats van batterijen.

Kalibratie van de thermometer

hamburger check

Zoals je bij elke thermometer moet doen, moet je ook deze thermometer van Inkbird kalibreren. Hierdoor krijg je een nauwkeurige meeting bij de bereiding van je gerecht. Wat ons echter bij het kalibreren op viel was de af-fabriek correcte instelling van de meter. Dat wil zeggen dat we voor het eerste gebruik de meter hebben getest. Deze bleek in kokend water exact 100°C aan te geven. Hieruit blijkt wel dat Inkbird een goede eindcontrole op haar producten uitvoert!

Wil je weten hoe je een nieuwe kernthermometer kan kalibreren? Dat leggen we je uit in ons artikel 'Hoe kalibreer je een kernthermometer'.

Conclusie

Wij kunnen niet anders concluderen dan dat de Inkbird IHT-1P een prima apparaat is om als handheld-thermometer aan te schaffen. De thermometer voorziet in alle nodige functies om een goede meeting te kunnen doen van je gerecht. Je gaat deze thermometer natuurlijk niet gebruiken voor een low & slow bereiding, daar zijn andere thermometer meer geschikt voor. Maar snel een hamburgertje, worstje of je steak meten en controleren op gaarheid gaat prima met deze meter.

Daarnaast onderscheid deze thermometer zich van de massa met o.a. zijn waterdichtheid en ingebouwde accu. Als je dan ook nog kijkt naar de prijs vs kwaliteit verhouding is deze meter zijn geld meer dan waard volgens ons. Concurrenten met vergelijkbare performance en functies zijn vaak een stuk duur.

Ben je geïnteresseerd in deze thermometer? Via deze link kun je de Inkbird IHT-1P bestellen bij Amazon.nl. Ben je opzoek naar een wat professionelere thermometer? Wellicht is de Inkbird IHT-1S dan waat voor jouw. Wij hebben er hier een review over geschreven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven