Wat is de Inkbird IHT-1S waterdichte thermometer?

Inkbird logo

Het begin van het BBQ-seizoen staat weer voor de deur en ook voor 2021 hebben we weer een samenwerking met Inkbird Nederland. Wij testen aan de start van dit seizoen de nieuwste hand thermomoter uit hun product-lijn: de Inkbird IHT-1S waterdichte thermometer. Wij hebben wederom een uitvoerig test gedaan met dit product! We hebben o.a. gekeken naar de meetsnelheid en de verschillen met zijn broertje de Inkbird IHT-1P.

Net als de IHT-1P, is deze waterdichte thermometer is bedoeld voor het meten van kerntemperatuur van je vlees of gerecht. Je kunt deze bijvoorbeeld gebruiken bij het koken om de gaarheid te bepalen. Hiermee voorkom je dat het gerecht te gaar of te rouw is. Of gebruik je hem in de koeling om te controleren of alle gerechten koel genoeg bewaard zijn. Hierdoor voorkom je dat spullen weggegooid moeten worden. De IHT-1s waterdichte thermometer kan ook negatieve temperaturen meten. Hierdoor is deze naast in de koeling, ook te gebruiken om ingevroren producten te controleren.

Meetnauwkeurigheid

De nauwkeurigheid van een thermometer zegt iets over de afwijking en aanduiding. De Inkbird IHT-1S geeft de temperatuur weer op zijn display met 1 decimaal nauwkeurig. De meter zelf heeft een meetafwijking van +/- 0.5°C. Dat wil zeggen dat als de meter 53°C aangeeft, je vlees in werkelijkheid ergens tussen de 52.5°C & 53.5°C is. (Aangenomen dat je hem direct uit de doos gebruikt). De decimaal achter de coma is in dat geval dus meer een indicatie dan dat het echt de nauwkeurigheid van je meeting aangeeft. Echter kun je deze afwijking van +/- 1°C prima uit kalibreren met de kalibratie functie.

Meetsnelheid van de Inkbird IHT-1S waterdichte thermometer

Meten met de IHT-1S waterdichte thermometer

Veel digitale thermometers hebben langere tijd nodig om een correcte temperatuur aan te geven. Daarom is het interessant om van een thermometer te weten hoe snel deze een betrouwbare meting geeft.

In de specificatie van deze thermometer staat dat de temperatuur binnen 2 tot 3 seconden gemeten word. Als het het verschil tussen de start-waarde van de thermometer en de te meten temperatuur klein is, is de meting snel gedaan en ligt het de meetsnelheid nog onder de 2 seconden. In tegenstelling tot de IHT-1P is de IHT-1S ook super snel als er een groot temperatuur verschil is tussen de start- en te meten temperatuur. De meter geeft inderdaad binnen ongeveer 3 seconden de correcte waarde aan!

Over het algemeen heb je met de Inkbird IHT-1S binnen de gestelde 2-3 seconden zeker een snelle maar ook betrouwbare meting voor je gerechten met korte bereidingstijden. Ook als je hogere temperaturen wilt controleren geeft deze meter je snel een betrouwbare meeting.

Wat zijn de verschillen tussen de Inkbird IHT-1S & IHT-1P?

Vergelijk IHT-1S met IHT-1P

Heel leuk dat Inkbird weer met een nieuw product op de markt komt, maar dit is de 2e hand-therometer. Nu zul je je natuurlijk afvragen wat zijn dan de grote verschillen tussen deze 2 producten? Dit hebben wij voor jullie op een rijtje gezet.

Draaibaar scherm - Wellicht het meest opvallende verschil is het mee-draaiende scherm. Het maakt niet uit in elke richting je de meter draait, je kunt altijd netjes en eenvoudig de waarde aflezen van het display. Door de ingebouwde gyroscoop kan bepaald worden hoe de tekst op het scherm weer gegeven moet worden. Hierdoor hoef je nooit meer een waarde op zijn kop uit te lezen!

Size does matter - Inderdaad, het kopje zegt het al. De IHT-1S is een stuk breeder en een klein stukje langer als de IHT-1P. Hierdoor is er meer ruimte voor batterij en ligt de meter steviger in de hand. Door de grotere batterij is het opladen van het apparaat nog minder vaak nodig.

Read-out time - Zoals eerder geschreven is de IHT-1S een stuk sneller wat meetsnelheid betreft. Binnen 2-3 seconden heb je een betrouwbare meeting. Deze meetsnelheid is daarmee vergelijkbaar met die van concurrent Thermapen. Bij de IHT-1P ligt dit bij 3-5 seconden, soms zelfs een stukje hoger.

De prijs - Tja, geen onbelangrijk onderdeel van de vergelijking. De IHT-1P is met een prijs van rond de €25,- echt een mooi instapmodel voor de beginnende BBQ'er of thuiskok. De IHT-1S is met zijn prijs van rond de €50,- toch alweer fors duurder en zal dan ook de beginnende BBQ'er niet direct aanspreken om aan te schaffen. De gevorderde of pro gaat hier dan weer wel dit bedrag voor neer tellen schatten wij zo in.

side-by-side inkbird iht-1s waterdichte thermometer& -1pIP-rating - Stukje technischer word het als we kijken naar de IP rating (of wel de waterdichtheid) van het apparaat. De IHT-1S heeft IP67 rating, wat betekend compleet waterdicht. De IHT-1S kan dus ondergedompeld worden, bijvoorbeeld bij het BBQ'en perongeluk in het zwembad vallen en daarna nog werken. Bij de IHT-1P is aangegeven IP-x5, dit betekend sprooi/spatwater dicht. Dit betekend in de praktijk dat hij eigenlijk allen even onder de tuinsproeier of in de regen kan liggen als je hem vergeet op te ruimen.

Kalibratie van de thermometer

Zoals je bij elke thermometer moet doen, moet je ook deze thermometer van Inkbird kalibreren. Hierdoor krijg je een nauwkeurige meeting bij de bereiding van je gerecht. Wat ons echter bij het kalibreren op viel was de af-fabriek correcte instelling van de meter. Dat wil zeggen dat we voor het eerste gebruik de meter hebben getest. Deze bleek in kokend water exact 100°C aan te geven. Hieruit blijkt wel dat Inkbird een goede eindcontrole op haar producten uitvoert!

Wil je weten hoe je een nieuwe kernthermometer kan kalibreren? Dat leggen we je uit in ons artikel 'Hoe kalibreer je een kernthermometer'.

Conclusie

Flatlay inkbird IHT-1S waterdichte thermometerNa onze testen en het vergelijk met de IHT-1P, kunnen we niet anders stellen dat Inkbird weer een nieuw top product aan zijn productlijn heeft toegevoegd. Het product heeft een aantal extra pluspunten ten opzichte van zijn broertje. Het draaibare scherm en de meetsnelheid zijn toch eigenlijk wel de twee voordelen.

Ook lijkt dat d.m.v. prijsstelling en features deze thermometer bedoeld is voor een andere doelgroep. Waar de BG-HH1C en de IHT-1P instapmodellen zijn, is de de IHT-1S toch echt wel een thermometer voor de gevorderde of professionele BBQ'er of chef. Dit maakt toch wel dat door het uitbrengen van dit product, Inkbird inmiddels voor iedereen een oplossing te bieden heeft als het gaat om digitale handthermometers.

Hebben we ook een nadeel gevonden? Ja, slecht eentje: de toegankelijkheid van de oplaad USB-C poort. Je hebt voor het opladen van deze thermometer een schroevendraaier nodig om bij de aansluiting te komen. Dit is begrijpelijk, maar wel onpraktisch. Enkel door de schroef/rubber verbinding kan een 100% waterdicht seal gemaakt worden, wat de waterdichtheid van deze thermometer garandeerd.

Ben je geïnteresseerd in deze thermometer? Via deze link kun je de Inkbird IHT-1S bestellen bij Amazon.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven