[toc heading_levels="2,3,4" wrapping="right"] Er zijn veel verschillende grillmethoden. De bekendste zijn misschien wel de 'Sear' en 'Low & Slow'. Maar wat is nu een grillmethoden? Het is niets meer of minder dan een manier waarop je het vlees kunt garen. Zo eenvoudig als het klinkt is de uitleg ook. Er zijn veel verschillende grillmethoden die van heel eenvoudig naar complex gaan. In alle gevallen draait het bij de grillmethoden om een goede garing van je vlees op basis van de kerntemperatuur. Een handig overzicht van Kerntemperaturen vind je hier.

Wij hebben een groot aantal van de bekendste en meest gebruikte grillmethoden op een rijtje gezet voor je. Op deze manier heb je altijd een plekje om even terug te lezen hoe je een bepaalde opzet of grillmethode moet uitvoeren. Een prima referentie voor je bereidingen dus!

Welke grillmethoden zijn er

Er zijn heel wat grillmethoden die veel gebruikt worden. Om toch eens duidelijk te krijgen wat elk van deze manieren van grillen inhoud hebben we ze stuk voor stuk beschreven in dit artikel.

Direct grillen of garen

uitleg directe grillmethoden

Een van de meest gebruikte methoden van elke 'snel BBQ'er'. Je briketten of kolen opstoken, nog voor ze mooi wit zijn je rooster er op knallen en meteen dat vlees direct boven de hete kolen leggen. Zo kennen de meeste mensen het "Nederlands barbecuen".

Het klinkt misschien heel kort en bot, maar het is niets meer of minder dan hierboven beschreven staat. Rechts zie je een schematische weergave van een BBQ die opgebouwd is voor direct grillen. Je plaatst je vlees direct boven de warmtebron. Dit kunnen vlammen van een gasbarbecue zijn, de kolen of briketten, maar ook de gloeispiralen van je elektrische grill. Direct grillen of garen is een grill methoden die je op elke BBQ kan toepassen.

Indirect grillen of garen

uitleg indirect grillen

In tegenstelling tot direct grillen is de indirecte grillmethoden niet niet met elke barbecue mogelijk. De BBQ die je gebruikt moet een goed afsluitende deksel hebben, zodat de warmte in de ketel blijft hangen. Zoals links is afgebeeld, heb je een warmte deflector tussen je warmtebron (de kolen of briketten) en je vlees liggen. Hierdoor zullen de vlammen en de hitte niet direct bij het vlees komen. Dit zorgt voor een geleidelijke rustige garing van je vlees.

Indirect grillen kent veel verschillende vormen. De twee bekendste zijn toch wel het 'roken' en 'Low & Slow BBQ'. Deze twee methoden hebben we nog kort toegelicht.

Roken

Roken is ook een vorm van indirect grillen of garen van je vlees. Je kunt dit zowel warm als koud doen, maar in beide methoden is het punt garen en smaak toevoegen d.m.v. rook. De rook creëer je door houtsnippers, rookmot of blokken hout heet te maken, maar net niet heet genoeg om vlam te vatten. Door de temperatuur in de ketel en de rook gaard het vlees of de vis.

Wil je meer weten over roken? Lees dan ons artikel 'Het roken van vlees'. Hier vind je alle informatie over verschillende manieren van roken en soorten rookhout.

Low & Slow BBQ

De naam van deze garingsmethode zegt het eigenlijk al.... low and slow.... laag en langzaam. Waar op gedoeld word is de langzame garing van het vlees bij een relatief lage temperatuur. Waar je bij de bereiding vaak een 'normale' keteltemperatuur hebt van 150°C - 170°C, is de ketel temperatuur hier veel lager, namelijk slechts 90°C - 120°C. 120°C is zelfs al aan de hoge kant! De bereiding van je stuk vlees kan bij grote stukken soms wel meer als 12u duren! Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van onze 'Heavy smoked Pulled Pork'.

Wil je in detail weten hoe en wat je low en slow kunt bereiden? Lees dan ons stuk over 'Wat is Low & Slow BBQ’en?' eens. Hierin leggen we alles uit voor jouw eerste low & slow bereiding.

50/50 Grillmethoden

uitleg 50/50 methode

De 50/50-grillmethoden is een combinatie van direct en indirect grillen. Deze methoden krijg je op de meeste barbecues met een deksel heel goed voor elkaar. Het is onze meest gebruikte opzet voor het BBQ'en. Rechts hebben we schematisch weer gegeven hoe je de BBQ hiervoor klaar maakt. Je plaatst je warmtebron aan een kant van de ketel, bij een gasbarbecue zet je bijvoorbeeld alleen de linker of de recht brander(s) aan. Bij een kolen of briketten vul je de helft van de ketel of je plaatst een halve warmte deflector.

Op deze manier creeer je 2 zones in de BBQ, een warme zone voor direct grillen en een koude zone voor indirect grillen. Voor een gezellige 'Nederlandse' BBQ werkt dit opzetje super goed. Twee andere bereidingsmethoden die je ook super met deze opzet kan doen zijn de 'Sear' & 'Reverse Sear'. We leggen beide methoden hieronder aan jullie uit.

De 'Sear'

Dit is een methode waarbij je het vlees direct dicht schroeit. Bij uitstek een methode waar vooral steaks mee klaar gemaakt worden. Als het steak te dik is leg je hem na het dicht schroeien boven het open gedeelte nog een paar minuten in de koude zone. Als de steak de juiste kern temperatuur bereikt heeft, haal je hem van de BBQ. Laat de steak nog een paar minuten rusten en snijd het schitterende stuk vlees aan voor je gasten.

De 'Reverse Sear'

Precies zoals de naam al zecht 'reverse', dus omgekeerd dicht schroeien. Deze methode gebruik je vooral voor dikkere steaks. Bijvoorbeeld een cote de boeuf of een tomahawk. Je start met je steak langzaam te garen op de koude zone. Als je ongeveer 10 graden van de eind temperatuur bent, mag het stuk vlees boven het directe vuur. Dit vuur wil je dan ook heel heet hebben op dit moment. Door de hoge temperatuur waarmee je hem op het laatste moment nog dicht schroeit, heeft dit niet heel lang nodig. Vergeet dus niet je vlees ook te draaien zodat ook de andere kant gegrillt word.

Het voordeel van deze methode is dat je vlees van buiten niet 'well done' word, terwijl de binnenkant nog koud en rauw is. Dit is in het kort hoe de 'sear' en 'reverse sear' werken. Wellicht dat we in de toekomst hierover nog een uitgebreide uitleg kunnen maken!

Bakken

grillmethoden "bakken"

Misschien wel een van de minder bekende varianten van het gebruik van je BBQ. Het bakken van bijvoorbeeld een brood, saucijzenbroodjes of een pizza kan namelijk ook prima op je BBQ. Een komado of steenoven zijn hier bij uitstek geschikt voor het bakken. De opzet voor je BBQ lijkt heel erg op die van het Indirect grillen. Het is niet heel veel anders als in je over. Je heb een warmte bron en een gedeelte waar je de producten bakt.

Een ketelbarbecue zoals een Weber Mastertouch 57 zijn minder geschikt hiervoor. Met bijvoorbeeld een pizzasteen kun je wel een heel eind in de buurt komen.

Conclusie

Afhankelijk van wat voor vlees en op welke manier je het klaar wilt maken, kies je dus een van de genoemde opzetten voor je BBQ. Nu je in de basis dus weet op welke manieren je de BBQ kan klaar maken, hoef je geen verbrand vlees meer aan je gasten voor te schotelen. Twijfel je hoe je het beste een stuk vlees kan bereiden? stuur ons gerust een berichtje op onze instagram of laat een berichtje achter hieronder in de comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven