schema indirect grillenHoe werkt het?

Het princiepen van indirect grillen is eigenlijk heel eenvoudig. Simpel  gezegd, je zorgt er voor dat je warmtebron geen directe warmte af kan geven aan het gerecht. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Het plaatsen van een hitte schild of deflector is wel de meest bekende. Hiernaast is schematisch weergegeven hoe je een barbecue voorbereid voor indirect grillen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer verschillende manieren om een BBQ in te richten voor het gebruik van indirect warmte. Maar ook voor andere grillmethoden. Wil je meer weten over de verschillende grillmethoden die er zijn? Lees dan een het artikel over grillmethoden van ons door.

Indirect grillen, een essentiële methode die je moet kennen

Indirect grillen van een procureur

Maar waarom? Als jij iets low and slow wilt bereiden dan is dit namelijk de methode om dat te doen. Door warm lucht en eventueel rook bij het vlees laat komen kun je de temperatuur van je BBQ veel lager houden. Het gaat hier natuurlijk om het deel waar je vlees ligt! Hierdoor kun je de gaartijd van het vlees verlengen. Daarnaast zorg je er voor dat bepaalde smaken langer de tijd krijgen om in je vlees te trekken. Denk hierbij aan de rooksmaak of de smaak van de kruiden.

Ook geef je het stuk vlees daarmee tijd om het interne vet te laten smelten. Hierdoor trekt ook deze smaak verder in het vlees. Bij Pulled Pork is dit een van de belangrijkste redenen om lang te garen. Het smelten van het vet duurt nu eenmaal erg lang. De smaak die het aan je vlees geeft is super!

Verschillende manieren van indirect grillen

Je kunt op een aantal manieren indirect grillen. Dit heeft allemaal te maken met het soort BBQ dat je hebt en wat jij fijn vind werken. Heb je een komado? Dan kun je met je platesetter de directe hitte wegnemen. Dit doe je door deze in je BBQ te leggen zoals op de foto te zien is. Heb je twee halve delen platesetters? Dan kun je er voor kiezen om een deel direct en een deel indirect te doen. Dit doe je door slechts 1 deel te plaatsen. Mooi om oud hollands te grillen. Maar ook handig voor stukken vlees die slechts een deel van de tijd indirect gegaard worden. De komado is dan ook een echte alleskunner!

Off-set smokers zijn BBQ's die alleen maar bedoeld zijn voor roken en indirect BBQ'en. Direct grillen is hiermee bijna niet te doen. Off-set smokers worden vaak ook op hout gestookt. Een Weber/ketel BBQ is weer minder geschikt voor indirect grillen. Het kan wel, maar daar moet je wat extra's voor doen. Je moet de kolen of briketten aan een kant leggen. Het vlees leg je aan de tegenovergestelde zijde. Er zijn voor de Weber/ketel BBQ speciale heat-deflector te krijgen. Daarmee kun je het zelfde effect kunt bereiken als met een platesetter in een komado.

Er zijn dus genoeg mogelijkheden om indirect te BBQ'en. Het is alleen even een kwestie van je BBQ op de juiste manier inrichten. Nu is het aan jouw om je eerste low en slow sessie te doen! Of ga je eerste eens de 50/50 methode gebruiken tijdens een grill-sessie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven