Waarom het 'Basic lamsrack'
Simpele gerechten zijn soms wel de lekkerste gerechten, vandaar dat ik dit het "Basic Lamsrack" noem. Voor Lamsvlees is niet heel veel nodig en als je te veel kruiden gebruikt gaat de smaak van het vlees verloren vind ik. Lamsvless is namelijk van zich zelf al heel sterk van smaak. Nu heb je met met dit recept niet een "kaal" lamsrack, maar de smaken zijn goed aanvullend op de smaak van het lamsvlees. Daarnaast heb je als het klaar is ook een mooi presenteerbaar stuk vlees wat altijd hoge ogen gooit.
Een lamsrack is niet een stuk vlees wat bedoeld is voor de beginnende BBQ'er. Als je je BBQ goed onder controle hebt en je 100% kun focussen op het stuk vlees en de bereiding ben je klaar voor een Lamsrack. Er zijn verschillende manieren om een lamsrack te garen. Een aantal populaire grillmethoden hiervoor zijn: Direct grillen, indirect garen en sous vide (garen in warmwater, daarna afgrillen). Alle methoden hebben verschillende resultaten als het gaat om de garing. In dit recept is er voor gekozen om het basic lamsrack direct te grillen. Bereid je barbecue hier dan ook op voor.
Maar wat heb je nodig? Hoelang heb je voor dit recept nodig en welke temperaturen moet je aanhouden? Dat gaan we je nu haar fijn uitleggen.
Bereidingstijd van dit gerecht:
Voorbereidingstijd:
15 minuten
Bereidingstijd:
30 minuten
Totaletijd:
45 minuten
Ingrediënten voor het basic lamsrack
Vlees:
1 lamsrack met 6 ribben per 2 personen.
Het lamsrack is op verschillende plekken verkrijgbaar. Meestal heeft de slager deze wel liggen. Ook bij online slagerijen zijn deze vaak gewoon te bestellen. Het lamsrack is echter veel minder gangbaar in de supermarkt en zul je hier dan waarschijnlijk ook niet vinden. Een uitzondering kan een aanbieding tijdens de feestdagen zijn. Echter zijn deze racks vaak al voor gemarineerd. Dit wil je als echter BBQ-liefhebber natuurlijk niet, je wilt zelf de smaak bepalen!
Marinade:
Per rack heb je nodig:
1 el Tijm
½ el Rozemarijn
2 el Olijfolie
1 teentje knoflook
Totale kosten: €25,- tot €40,-
De prijs van dit gerecht word voornamelijk bepaald door het vlees. Lamsvlees is relatief duur, echter je kunt het in de aanbieding vaak voor een goede prijs krijgen.
Hoe bereid je het basic lamsrack?
Het bereiden van het basic lamsrack bestaat uit 2 delen. Het maken van de rub/marinade samen met het marineren van het vlees en daarna de bereiding op de barbecue. Beide delen worden hier uitvoerig beschreven. We gaan beginnen met het maken van de marinade en het marineren van het vlees.
Marinade bereiden & marineren van het vlees
- Verzamel alle ingrediënten voor de marinade.
- Doe de olijfolie in een schaaltje.
- Snij de knoflook fijn of pers deze met een knoflookpers. Voeg dit vervolgens bij de olijfolie
- Voeg hier de gedroogde kruiden aan toe en meng het geheel goed door elkaar.
- Nu de marinade klaar is kunnen we het vlees marineren. LET OP! Zorg dat de vliezen van het lamsvlees zijn verwijder voor je begint met marineren. Lamsrack heef net als spare-ribs een vlies aan de binnenzijde die voor de bereiding van het vlees verwijderd moet worden.
- Nu het vlees schoon is, kun je de lamsrack insmeren met de marinade smeer beide zijde van je rack goed in.
- Het gemarineerde vlees moet minstens moet minstens 2 a 3 uur staan om de smaak van de marinade op te nemen. Een nacht in de koelkast geeft echter het lekkerste resultaat. Wij raden dan ook zeker aan de lamsrack een dag van te voren te marineren.
Grillen van het vlees
Na dat de lamsrack een nachtje in de koelkast heeft verbracht, mag deze er nu een 30 a 40 min voor de bereiding uit om op temperatuur te komen. Een koud stuk vlees op de BBQ leggen is niet het beste voor de kwaliteit van het vlees. Het kan dan zijn dat de binnenkant nog niet de juiste kerntemperatuur heeft bereikt, terwijl de buitenkant al langzaam erg donker en droog word.
- Bereid je BBQ voor om direct te grillen, met een keteltemperatuur tussen de 140°C - 160°C.
- Voor we gaan grillen gaan we een klein deel van de marinade verwijderen. Deze is standaard wel heel erg dik, en de smaak is voor een groot deel al in het vlees getrokken door het nachtje in de koelkast. Ongeveer de helft van de marinade kan van het vlees geveegd worden. Verdeel het restant gelijkmatig over je stuk vlees.
- Nu mag het vlees op de grill. We gaan het vlees garen tot een kerntemperatuur van 55°C voor medium-rare. Zorg dat je een goede kernthermometer hebt, die je buiten de ketel kan aflezen. Draai het vlees herhaaldelijk, zodat het vlees rondom gelijkmatig gaard.
- Als het vlees een kerntemperatuur van 55°C bereikt heeft, mag het vlees van de grill. We leggen het nu op een bord, dekken het af met aluminium folie en laten het 10 minuten rusten.
- Na het rusten, kan het lamsrack uitgeserveerd worden!
Als je het netjes hebt gedaan en de tijd hebt genomen om alles netjes rondom te garen, heb je nu een mooi bruin geroosterd lamsrack van buiten met een mooie rose kleur van binnen. Een heerlijk stukje vlees voor tijdens een feestdag als Pasen, Pinksteren of Hemelvaart.
Veel vleessappen zijn bewaard gebleven omdat je het vlees netjes rondom gegrillt hebt. Daar het rusten komen deze vlees sappen weer naar buiten. Je zult mogelijk een klein plasje vocht zien als je het aluminiumfolie verwijderd.