Een traditionele Hongaarse goulash

Goulash uit de Dutch OvenEen klassiek gerecht uit de dutch oven is toch wel goulash. Daarom vonden wij, dat met de winter in aantoch het toch echt tijd word voor een mooi recept van dit gerecht. Wij hebben gekozen om een traditionele versie van dit gerecht voor jullie te bereiden: Hongaarse goulash uit de dutch oven.

De hongaarse goulash uit de dutch oven word getekend door de hoeveelheid groente en kruiden die verwerkt worden in dit recept. Het recept dat wij hebben gemaakt is genoeg voor ongeveer 4 a 5 personen maar laat zich makkelijk verruimen voor meer personen. Hiervoor heb je dan wel een grotere dutch oven nodig.

Voorbereidingstijd:

30 -60 minuten

Bereidingstijd:

5 uur

Totaletijd:

5 tot 6 uur

Ingrediënten:

Vlees, groenten & overige

  • 1000gr Runderlappen, riblappen of sukade
  • 1 Rode paprika, gele paprika en oranje paprika in reepjes gesneden
  • 4 stuks Tenen knoflook fijn gehakt of met pers
  • 1 Ui of sjalot in halve ringen gesneden
  • 1 Rode Ui in halve ringen gesneden
  • 150 ml Crème fraiche
  • 1 stuk Blikje tomatenpuree
  • 1 el Worcester
  • 250 ml Runderbouillon
  • 3 el Bloem
  • Rode wijn, genoeg om af te blussen.

Kruidenbundel van verse kruiden

  • 2 Laurierbladen
  • 1 takje Tijm
  • 1 takje Peterselie

Gedroogde kruiden

Kosten & verkrijgbaarheid

Een goulash is niet een gerecht waar je direct een hoop geld aan kwijt bent. Het vlees is een van de duurste ingredienten, maar als je een beetje goed zoekt kun je een mooi stukje stoofvlees voor niet al te veel geld best bij een goede slager of bij de supermarkt vinden. Voor ongeveer €10 a €15 per kilo kun je een prima riblappen of sukadelappen vinden. Als het in de aanbieding is zelfs nog wel iets goedkoper. De meeste kruiden hebben veel mensen al wel in huis, zeker als je vaker bezig bent met de BBQ zullen de kruiden zeker in je rekje staan!

De groenten zijn daarnaast ook eenvoudig te krijgen bij de supermarkt of lokale groenteboer. Niets bijzonders zou ik zo op het eerste ook zeggen. Al met al verwachten wij dat je voor ongeveer €25,- dit gerecht moet kunnen maken, er vanuit gaande dat je verschillende kruiden al hebt liggen.

Voorbereiding

  1. Maak de BBQ klaar voor direct grillen op 180°C, als het vlees kort gegrild is bouwen we om naar indirecte hitten bij ongeveer 120°C

  2. Snij alle groenten voor, zodat je mooi bij je Dutch Oven kunt blijven.
  3. Het vlees moet ingesmeerd worden, aan beide kanten, met olijfolie. Bestrooi het vervolgens met vers gemalen peper & zout.

Bereiding

  1. Zodat deze goulash net wat meer een BBQ-tintje krijgt, grillen we de plakken sukade aan beide kanten tot ze dicht geschroeid zijn. Meer is niet nodig.
  2. Snijd de sukade in grote stukken en voeg de bloem toe, zodat het dat stukken vlees bedekt zijn.
  3. Zet daarna de kookpot of dutch oven op de BBQ en smelt er boter in.
  4. Voegen nu het vlees, de gesneden groenten en knoflook samen in de dutch oven. Bakken deze een paar minuten en blus het geheel af met een scheutje rode wijn.
  5. Vervolgens voeg je de tomatenpuree en gevriesdroogde kruiden toe. Bak deze kort mee zodat de smaken vrij komen.
  6. Haal de pan van de BBQ en bouw deze om naar indirect grillen met een temperatuur van 120°C. Plaats de pan daarna terug op het rooster. Omdat je gegrilled hebt op 180°C zal de temperatuur aan het begin hoger zijn. Zet de schuiven een heel stuk dicht en laat de temperatuur terug lopen tijdens de wachttijd.
  7. Nu mogen de bouillon en worcestersaus worden toegevoegd en alles goed worden doorgeroerd. Plaats de deksel op de dutch oven en laat het geheel een uurtje of 4 zachtjes pruttelen. Stel dat je in de uren pruttelen vocht tekort komt, voeg dan af en toe wat bouillon toe zodat er genoeg stoofvocht is.
  8. Na 4 uur voeg je het kruidenboeket gebundeld toe en laat dit nog een uurtje mee pruttelen. Zodra het vlees helemaal uit elkaar valt is de goulash gereed en mag het kruiden boeket er uitgehaald worden.
  9. Roer op als laatste moment de Crème fraîche door de goulash. Hierdoor word de goulash net wat dikker en frisser.
  10. Serveer er rijst en een heerlijk portie erwten met wortelen bij of frisse komkommers op zuur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven