Een heerlijk stukje vlees wat iedereen kent, de varkenshaas. Op de BBQ niet het snelst gekozen stukje vlees, maar je kunt er wel heerlijke gerechten en variaties mee maken. Een van deze gerechten is de spek omwikkelde varkenshaas van de BBQ. Niet al te veel poespas, lekker snel klaar en toch een mooi "center piece" voor jouw als pitmaster.
Ook als het rundvlees je allemaal even te veel word of als alternatief voor een steak is dit zeker een aanrader. Daarom hebben wij dit recept eens tot in de puntjes voor jullie uitgewerkt. Je moet immers ergens je inspiratie vandaan halen!
-
Voorbereidingstijd:
30 minuten
-
Bereidingstijd:
45 minuten
-
Totaletijd:
1 uur 15 minuten

Ingrediënten
- 1 Varkenshaas a 350gr - 500gr
- +/- 2 el Favorite BBQ Rub
- 250gr ontbijtspek in lange stroken
- 3 el BBQ Saus
Overige benodigdheden
- Een BBQ met de mogelijkheid om indirect te BBQ'en
- Niet te vergeten: een kernthermometer die je buiten je BBQ af kan lezen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Inkbird IBT-4XS (die wij hier gereviewed hebben)
Wat zijn de kosten en waar je de ingrediënten voor deze varkenshaas op de BBQ?
De varkenshaas is echt kostbare stukje vlees in dit recept. Je kunt het vrijwel overal krijgen, van supermarkt tot groothandel. De prijzen verschillen er wel enorm. Van goedkoop naar duur zullen wij ze even op een rijtje zetten: De groothandel, daar ben je het goedkoopste uit met €10,- a €13,- per kilo; de betere supermarkt markt volgt+/- €15,- per kilo en als laatste de slagers waar de prijzen uiteenlopen van €15,- tot wel 25,- per kilo. Gelukkig heb je voor ons recept slechts een stukje van 350gr a 500gr nodig.
Daarnaast hebben we nog 250gr ontbijtspek nodig, in lange stroken. Ook hier kun je het gek maken en het lekker bij de slager halen, dan ben je zo rond de €6,- a €7,- kwijt. Bij de supermarkt ben je voor €4,- een heel eind en heb je wellicht nog wat over.
Het BBQ-rubje kun je zelf maken of iets pakken wat jij lekker vind. Een all-round kant en klaar rub doet het prima voor dit gerecht. De BBQ Saus heeft de gemiddelde BBQ-fan ook wel ergens in de kast staan, dus hiervoor nemen we ook geen kosten mee.
Uitgaande dat we alles bij de lokale supermarkt kopen, komen we al met al uit op een bedrag van € 11,50
Voorbereidingen
Een hele spannende voorbereiding van je BBQ is voor dit gerecht niet nodig.
- Maak je BBQ klaar indirect grillen, met een temperatuur van 160°C - 180°C. Weet je niet wat deze methoden inhouden? Lees dan ons artikel over 'Grillmethoden' eens goed door.
- Nu zijn alle voorbereidingen getroffen en kunnen we aan de slag!
De bereiding van de Spek omwikkelde Varkenshaas op de BBQ
- Maak de varkenshaas schoon en droog, verwijder dikke stukken vet en losse delen.
- Bestrooi de varkenshaas nu met de BBQ-rub, zodat deze rondom goed bedekt is met rub. Leg deze nu weg zodat de kruiden even kunnen intrekken.
- Ondertussen nemen we de plakken ontbijtspek en gaan deze tot een mat vlechten. De Amerikanen noemen dit een "Bacon weave". Wil je weten hoe je deze kunt maken? Bekijk dan eens het filmpje hieronder.
- Nadat je klaar bent met vlechten pak je de varkenshaas er weer bij. Want nu word de bacon weave over de varkenshaas heen gelegd en er netjes omheen gerold. Op deze manier is de varkenshaas rondom bedekt met ontbijtspek.
- Vervolgens is je varkenshaas klaar voor de BBQ, dus er op dat mooie stuk vlees! Laat de varkenshaas liggen tot dat deze een kerntemperatuur van +/- 50°C heeft bereikt.
- Als de varkenshaas 50°C bereikt heeft, is het tijd om hem een mooi laklaagje van jouw favoriete BBQ-saus te geven. Verdeel de saus gelijkmatig met een kwastje.
- Tot slot wachten we nu tot de varkenshaas een kerntemperatuur heeft bereikt van 63°C. Zodra hij deze temperatuur bereik heeft mag het vlees van de BBQ gehaald worden. De BBQ-saus is mooi gekarameliseerd en het vlees mooi rosé.
- Voordat de spek omwikkelde varkenshaas van de BBQ aan kunt snijden laat je hem nog 10 minuutjes rusten. Vervolgens is je gerecht is klaar om aan te snijden en op te dienen.
Serveer tip: Serveer dit gerecht samen met een mooie frisse tomatensalade of een gepofte aardappel met kruidenkwark








Een van de meest bekende stukken vlees voor de Low & Slow BBQ methode mag natuurlijk tussen onze recepten natuurlijk niet ontbreken. Dat is natuurlijk de pulled pork! Gezien wij van roken houden en de pulled pork zwaar roken hebben wij ons recept dan ook 'Heavy Smoked Pulled Pork' genoemd.
Voor het maken van van pulled pork word een procureur (varkensnek) of Buston Butt gebruikt. Allemaal namen voor het zelfde stuk vlees. Voor onze Heavy Smoked Pulled Pork raden wij aan om een groter stuk in een keer klaar te maken. Het liefst een halve of hele procureur, dit is ±1.5 kg (voor een halve) en ±2.7 kg (voor een hele). Een kleiner stuk van bijvoorbeeld 500gr kan ook, echter is dit een stuk lastiger klaar maken, omdat dit relatief kleine stuk vlees snel uitdroogt bij het klaar maken. Wij raden aan geen kleinere stukken als 1 kg te nemen voor de bereiding van pulled pork.
De procureur moet worden ingerubt met jouw gekozen dry-rub. Zorg dat de dry-rub gelijkmatig verdeeld is over over het heel stuk vlees. Wrijf de naden, kieren en kloven van het stuk vlees ook goed in.
Nu alles voorbereid is kun je eerst het rookhout en meteen daarna het vlees op de BBQ leggen. Sluit het deksel en bereid je voor op een dag lekker niets doen.
Is je pulled pork klaar en wil je deze bewaren voor de volgende dag? Bewaar het vlees dan gepulled in een braadslede of ovenschal. Dek deze het af met verhoudfolie en plaats de schaal in de koelkast. Een dag of 2 kun je de pulled pork prima zo bewaren. Bij het opwarmen gebruik je bij voorkeur een oven, in de magnatron word het vlees heel snel droog. Stel je oven in op 100°C. Voeg wat BBQ saus toe aan je pulled pork, of als je het bewaard hebt, het vleessap van de bereiding van je pulled pork. Meng het geheel even goed door elkaar en plaats de schaal voor een klein half uurtje in de oven. Het vlees is nu weer lekker warm en klaar om te eten!