Hoe kwamen we op de mediterraanse cherrytomaatjes?
De mediterraanse cherrytomaatjes zijn ontstaan naar een vakantie een paar jaar geleden in Griekenland. Hier hebben we op Kreta in een leuk plaatsje (Agios Nikolaus) heerlijk gegeten. Dit was aan een piep klein binnenmeertje midden in het stadje. Hier stond als een van de side-dishes "Gegrilde tomaat" op het menu. Niet wetende hoe dit gekruid was, en gek op tomaten heeft mijn vrouw deze besteld. Deze bleken typisch Grieks / Mediterraans gekruid te zijn. We vonden dit beide zo lekker dat we dit onthouden hebben.
Naar aanleiding van deze 'culinaire sensatie' wilde ik ze toen we weer in Nederland waren ook maken. Ik dacht dat de barbecue hier een prima gelegenheid voor was. Echter in Nederland zijn de tomaten erg waterig en met weinig smaak naar mijn mening, dus opzoek naar een smaakvol alternatief. Hier kwamen de kleine 'snoep tomaatjes' om de hoek kijken en heb deze als vervanger van de gewone tomaat gebruikt.
Het reproduceren van een vergelijkbare smaak was echter nog niet zo makelijk en heeft een aantal pogingen nodig gehad. De rozemarijn takjes bleek in de eerdere pogingen het missende ingrediënt te zijn! Nu het recept compleet was, heb ik het in mijn 'receptenboek' genoteerd. Hierna hebben we het ook voor onze gasten geserveerd. Ook deze mensen waren allemaal erg enthousiast. Nu wil ik dit als een van mijn eerste recepten op onze barbecue blog met jullie delen!
Bereidingstijd voor dit gerecht:
Voorbereidingstijd:
5 minuten
Bereidingstijd:
20-30 minuten
Totaletijd:
25-35 minuten
Ingrediënten
- Tros cherry-tomaatjes, zoveel als je wilt
- 3 a 4 tenen knoflook
- Verse takken Rozemarijn (gedroogd kan ook bij nood)
- Gedroogde Basilicum
- Gedroogde Tijm (optioneel)
- Olijfolie
- witte wijn azijn
Verkrijgbaarheid
De meeste producten zijn makelijk te verkrijgen bij de supermarken & groentewinkel/markt. De kruiden kun je ook goed online bestellen.
Kosten
De totale kosten voor dit gerecht zijn ongeveer €3,50 als je een pak tomaatjes gebruikt. Er word wel vanuit gegaan dat je Olijfolie en witte wijn azijn al in huis hebt.
Bereiding
- Plaats de Cherrytomaatjes in een vuurvaste schaal. Aan de tros ziet het geheel er het mooiste uit als je het nog aan gasten op wild dienen.
- Doe de olijfolie witte wijn azijn in de schaal, de olie mag over de tomaatjes geschonken worden. De witte wijn azijn beter niet.
- Kneus de tenen knoflook en leg deze verdeeld in de schaal. Zo kan de knoflook smaak goed opgenomen worden door alle tomaatjes.
- Als je een takje verse rozemarijn hebt leg deze tussen de tomaatjes, als je gedroogde kruiden gebruikt strooi deze dan goed verdeeld over de tomaatjes.
Je mag nu ook de basilicum en tijm toevoegen. Je schaal met tomaatjes is nu klaar voor de BBQ. - Verhit je BBQ tot minimaal een keteltemperatuur van 140°C. Als je de barbecue op temperatuur is plaats je de schaal met mediterraanse cherrytomaatjes op de BBQ. Wij plaatsen ze niet direct boven de hete kolen, het liefst dus indirect grillen. Als je barbecue niet klaar gemaakt is voor 2 zones grillen, kiest dan een plaats waar de kooltjes nog niet gloeien.
- Het duurt nu ongeveer 20 a 30 minuten (afhankelijk van je keteltemperatuur) voor de tomaatjes gaar zijn. Als er enkele tomaatjes open gesprongen zijn van de warmte kun je de schaal van het vuur halen.
Nu heb je een schitterende sidedish voor bij een mediterraans gerecht zoals Gyros van het spit of bijvoorbeeld bij een goede steak. Eigenlijk passen deze mediterraanse cherrytomaatjes bij alle soorten vlees en kunnen prima geserveerd worden in de schaal met alle ingrediënten die je er bij gedaan hebt. Zo is het gerecht meteen aangekleed.