Table of Contents
ToggleEen item of "dingetje" wat ik als fanatiek BBQ'er al heel lang voor in mijn tuin wil hebben: een mooie buitenkeuken waar ik heerlijk in alle lust kan koken. Zelf een buitenkeuken bouwen is toch echt wel een hele onderneming, zeker als het niet je dagelijks werk is. Het heeft dan ook de nodige voorbereiding gekost voor dat ik er uit was wat ik wilde gaan doen. Allerhand optie zijn voorbij gekomen over een verloop van jaren. Maar nu we een huis hebben gevonden waar we verwachten jaren te wonen, kon ik eindelijk mijn buitenkeuken gaan plaatsen.
De afgewogen opties
Voor ik ben gaan tekenen en bouwen hebben er bij ons veel verschillende opties de revue gepasseerd. Het variërend van heel klein extra tafeltje naar een giga-hoekkeuken die de halve tuin op slokte. Dat kreeg ik er natuurlijk bij mijn vrouw niet door heen. Uiteindelijk bleef er een rijtje serieuze opties over:
- Een verrijdbaar blokje met aan een zijde van de komado een werkblad
- Voordelen: klein en compact, kan makkelijk mee met een verhuizing, laag investeringsbedrag nodig (uitgaande van zelfbouw).
- Nadelen: maar weinig werk- en opbergplek, snel uitgegroeid. Bij slecht weer word je nat als je geen overkapping hebt waar hij onder kan staan.
- Een verrijdbaar blok met aan twee zijde van de komado een werkblad
- Voordelen: voldoende werkplek, kan makkelijk mee met een verhuizing, laag investeringsbedrag nodig (uitgaande van zelfbouw).
- Nadelen: Bij slecht weer word je nat als je geen overkapping hebt waar hij onder kan staan.
- Vaste keuken zonder overkapping
- Voordelen: voldoende werkplek, flexibel in te richten, gemiddeld investeringsbedrag nodig (uitgaande van zelfbouw)
- Nadelen: kan moeilijk mee met een verhuizing. Bij slecht weer lastiger in gebruik. Als het geregend heeft is alles nat.
- Vaste keuken met losse overkapping
- Voordelen: voldoende werkplek, flexibel in te richten, bij slecht weer toch lekker verder BBQ'en!
- Nadelen: kan moeilijk mee met een verhuizing, hoog investeringsbedrag nodig (uitgaande van zelfbouw)
- Tot slot heb ik gekeken naar een vaste keuken met klep. Deze kan als afsluiting dienen, maar ook als overkapping bij slecht weer.
- Voordelen: voldoende werkplek, flexibel in te richten, bij slecht weer toch lekker BBQ'en!
- Nadelen: kan moeilijk mee met een verhuizing, hoog investeringsbedrag nodig (uitgaande van zelfbouw)
Conclusie
Een van de zwaarst wegende factoren voor mij was het kunnen BBQ'en bij wat slechter weer. Daarentegen waren de kosten een iets minder belangrijk punt. Daardoor vielen voor mij optie 1,2 en 3 al vrij snel af. Dit had wel beter bij het huis waar we eerst woonde gepast, maar helemaal naar wens was het niet. Mijn vrouw opperde toen om toch maar even te wachten en te overwegen wat wij wilden met ons huis.
Door de verhuizing naar een nieuwe woning kregen we ook een grotere tuin. Dat was een van de redenen om te verhuizen. Weliswaar was de tuin een stuk groter, maar wilde niet direct alle ruimte op offeren voor die keuken van mij. We zijn ja met een gezin, en iedereen wil zijn stukje plezier uit de tuin halen. Een grote overkapping paste hier door een vlonderdeel boven de sloot ook niet echt goed in. Net als een open keuken waar alles weer nat word, maar die wel groter had kunnen zijn. Kortom bleek uiteindelijk de ideale oplossing om een vaste keuken met klep te maken. Omdat we nu ook een huis hebben waar we verwachten jaren te blijven, loont de hogere investering zich.
De voorbereiding
Nu de keuze voor een vaste buitenkeuken gemaakt is, kon ik gaan kijken hoe ik deze kon realiseren. Al snel kwam ik tot de conclusie dat een kant-en-klaar artikel niet de oplossing was en dat ik iets op maat moest gaan maken. Zelf een buitenkeuken bouwen is iets wat ik nog niet eerder gedaan had. Zelf een overkapping plaatsen nog niet. Maar een voordeel heb ik, handig ben ik wel en ook niet bang om iets nieuws aan te pakken.
Met deze instelling ben ik aan het tekenen van keuken begonnen in de wintertijd. Lange donkere avonden, corona en verder niets te doen, dus dan maar heerlijk aan de gang voor de zomerperiode! Het resultaat van deze tekeningen en een beschrijving van wat ik allemaal gedaan heb, heb ik uiteindelijk ook op verzoek van velen gedigitaliseerd. Dit heeft inmiddels geresulteerd in mijn Bouwtekeningen robuuste buitenkeuken.
Toen de tekeningen een maal klaar waren, werd het zoeken naar materialen. Wat heb je allemaal nodig om zoon keuken te maken? Hout, de juiste constructie schroeven, scharnieren en noem maar op. Uiteindelijk bij verschillende leveranciers de juiste materialen kunnen vinden. In de loop van de winter het grootste deel van de materialen allemaal opgehaald bij de leveranciers, zodat ik in het voorjaar snel kon starten als het goed weer was. Het laatste wat geleverd moest worden was het hout. Ruim van te voren besteld bij Van Vliet Duurzaamhout, zodat het zeker weten ook op de geplande data binnen zou zijn.
Zelf een buitenkeuken bouwen
Eindelijk is het dan zo ver! Heerlijk weer, alle materialen binnen en klaar om te bouwen! Die keuken bouwt zich zelf niet, dus snel aan de gang. Ruim 2 weken de tijd om deze klus te klaren. Met wat hulp in week 2 hebben we het dan ook binnen de geplande tijd gered.
Tijdens het bouwen heb ik de volgende stappen moeten doorlopen:
- De fundering & grond in orde maken, zodat het bouwwerk goed stevig staat.
- De constructie bouwen, volgens de bouwtekeningen
- Betimmering aanbrengen
- Dakbeschot en dakbedekking plaatsen
- werkblad en overige zaken in orde maken
- Klep & deurtjes maken en afhangen
Alle details heb ik uitgebreid opgeschreven op velen verzoek in een bouwtekeningenpakket incl. zaaglijst, onderdelen lijst en bouwbeschrijving. Met dit pakketje kun je dus zelf ook deze schitterende robuuste buitenkeuken bouwen! Het is dan in elk geval een heel stuk minder voorbereidingswerk.
Het eindresultaat van de buitenkeuken bouw
Na ruim 2 weken hard werken en flink bouwen is mijn nieuwe robuuste buitenkeuken dan ook eindelijk gebouwd! Dik te vrede met het resultaat en klaar voor het BBQ seizoen dat op het punt staat om te beginnen! We hebben er echt zin in! Wil je meer van de bouw zien? Kijk dan vooral even op mijn instagram, daar heb ik elke dag van de bouw laten zien wat er gebeurt.
Heb jij na het zien van deze resultaten en het afwegen van jouw opties ook een oogje op zoon buitenkeuken? Ik heb de bouwtekeningen en beschrijving hoe deze keuken te bouwen uitgewerkt. Je kunt deze dan ook tegen een kleine vergoeding in onze webshop kopen: De van bouwtekeningen robuuste buitenkeuken
Goedemorgen,
Prachtig project! Kun je mij aangeven wat de kosten voor de materialen in totaal zijn geweest?
Hoi Tom!
Wat de actuele kosten zijn is natuurlijk moeilijk te zeggen. Veel materialen zijn duurder geworden zoals hout. In april was ik aan hout +/- €1700,- kwijt en overige materialen nog eens €800,-. In totaal dus zoon €2500,-
Goedemorgen, wat een gaaf ding.
Vraagje welke maat Kamado heb je erin staan?
Heb nl zelf een Large van Bastard en vraag me af of deze erin past.
Groetjes
Peter
Die moet zeker passen de keuken is gemaakt voor een large (57cm) kamado.
Had dezelfde vraag als peter, ik heb een grill guru large.
Tevens de vraag waar bij jouw de wind vandaan komt, bij mij komt hij dan in mijn rug.
Verder nog de vraag over de rook, blijft deze erin hangen of heb je een rook afvoer??
Als laatste, laat je de klep open staan om de bbq te laten afkoelen of doe je hem dicht?
Hoor graag wat reacties.
Mvg,
Bas
Hier staat er een grill guru large elite in, die van jouw moet er ook zeker in passen!
De wind draaid hier nog al eens, ene keer komt hij in de rug, andere keer van links of van voor. Allemaal geen probleem.
Dr rook blijft noet echt hangen moet ik zeggen, ik heb daarom ook (nog) geen afvoer in het dak ontworpen.
Voor het afkoelen van de BBQ kan de klep gewoon dicht, net als alle schuiven van je BBQ ????
Hoop dat je hiermee alles weet wat je weten wilt!
Als laatste nog:
Wat zijn de maten van jouw buitenkeuken?
Breedte-diepte-hoogte?
Dan weet ik als ik de tekening bestel hoeveel ik moet gaan aanpassen?
Alvast dank
Bas
De keuken is 260cm breed, 110cm diep, 246cm op het hoogste punt (dak loopt iets schuin af). Dit zijn de buiten-maten.
Hallo ik zit er aan te denken om je bouwtekeningen aan te schaffen. (Ben zelf al tijdje bezig met een zelfde bouw idee). Wat is de totale lengte/diepte als de klep
Open staat? Ik vraag dit ivm beperkte ruimte.
Hoi Daniel,
Totale afmeting al de klep open staat
goedemorgen, helaas staat de maat niet bij je antwoord. wil je mij die nog geven?
Hoi,
Kun je me zo de maten geven?
Hoi Gerald,
Dit antwoord heb ik hieronder al een keer gegeven:
De keuken is 260cm breed, 110cm diep, 246cm op het hoogste punt (dak loopt iets schuin af). Dit zijn de buiten-maten.
Hoop dat dit de informatie is die je zoekt.
Hallo
Het is echt geweldig, kun je me de sterkte van je cilinders vertellen? en waar kan je die kopen?
Hoi Laurent,
Je kunt in onze handleiding een hele lijst aan leveranciers en precieze onderdelen vinden.
Deze vind je hier: https://www.bbqsidekick.nl/product/bouwtekeningen-robuuste-buitenkeuken/
Heel mooi! Welke scharnieren/gasveren heb je gebruikt?
Groeten,
Fabian
Hoi Fabian,
Het zijn gasveren met een drukkracht met een drukkracht van 750nm,wat ik begrepen heb van de site.
Er zijn tools online te vinden die je helpen aan de hand van gewicht en afmetingen te bepalen wat voor gasveer je nodig hebt.
Ik heb een van deze tools gebruikt om uit te rekenen wat voor deze klep nodig is.
het meubel zoals deze hier staat en dus volgens tekening, is voor mij iets te breed en iets te hoog. is het moeilijk om als ik de bouwtekening aanschaf deze naar andere maten om te zetten?
Hoi Martin,
Totaal niet! de tekeningen zijn erg duidelijk opgezet en je moet alleen even goed opletten dat je overal dan netjes de maataanpassing doorvoerd.
Goedenavond
Deze ziet er super uit! Wil mij er ook aan wagen, maar moet deze verankerd zitten in de grond? Zou hem indien nodig willen kunnen verplaatsen vandaar.
Hoi! Wat leuk dat je ook wilt gaan bouwen. De constructie is inderdaad bedoeld om verankerd te worden in de grond dmv betonpoeren. We hebbn ook gezien dat mensen het op wielen zetten, maar ivm hetcgewicht en zwaartepunt raden wij dit sterk af.
Ik hoop dat dit je verder helpt!
Goedemorgen,
Ten eerste; wat een mooie keuken! Ik ben voornemens deze ook te gaan bouwen.
In eerdere reacties lees ik dat je het afraadt om de buitenkeuken op wielen te zetten. Voor mij persoonlijk zou dit toch het meest ideaal zijn. De rede hiervoor is dat de grond bij ons erg verzakt. Kan je vertellen waar ongeveer het zwaartepunt zit (met de kamado erin) en wat het totale gewicht is (met kamado)?
Hoi Raymond,
Ik verwacht dat het zwaartepunt ergens bij de steunen/planken van kamado ligt. Het meeste houtwerk is laag in het frame te vinden, net als het grote gewicht van de kamado zelf.
Wat het totale gewicht van het bouwwerk is durf ik je echt niet te zeggen. Ik heb voor de gasveren in het verleden enkel de klep gewogen en deze is rond de 55kg.
Ik hoop dat je iets kunt met deze informatie.